Primaria Sectorului 6 prezinta proiectul tehnic al CENTRULUI CULTURAL EUROPEAN FAVORIT. GALERIE FOTO

Primaria Sectorului 6 prezinta proiectul tehnic al CENTRULUI CULTURAL EUROPEAN FAVORIT, o importanta investitie a institutiei pentru anul 2016. Cladirea fostului Cinematograf Favorit va fi refacuta integral si redata publicului intr-o forma moderna si multifunctionala.

Proiectul Centrul Cultural European Favorit isi propune realizarea unui obiect reprezentativ pentru zona, avand in vedere ca de-a lungul timpului Cinema Favorit a capatat o anumita notorietate. Volumul trebuie sa aiba personalitate, valoare iconica pentru zona, sa reprezinte un centru cultural pentru cartierul Drumul Taberei.

Cladirea rezultata in urma consolidarii, extinderii si modernizarii va reprezenta un punct de reper atat la nivelul zonei cat si la nivel urban.

Obiectivul proiectului este realizarea unui spatiu cultural destinat comunitatii cartierului Drumul Taberei, in scopul de a putea adaposti evenimente culturale dar si activitati sau cursuri de natura artistica, lingvistica, etc. In acelasi timp, se urmareste promovarea identitatilor culturale in context european si a formelor de comunicare intre public si artisti.

Simbol si punct de reper

Avand in vedere ca noul edificiu se va inalta pe amprenta celui vechi, problema consta in a cuprinde toate spatiile cerute prin caietul de sarcini, dar si in a deveni un reper pentru intreg cartierul Drumul Taberei. In acest sens, Centrul Cultural Favorit trebuie sa indeplineasca pe langa rolul functional si rolul de “landmark”, capabil sa devina un pol de atractie in zona.

Conceptul volumetric si urbanistic

Avand in vedere ca avem de a face cu un sit generos care permite perceperea cladirii din toate directiile, credem ca o forma sculpturala, o abordare de tip obiect cu un caracter izotrop, fara a crea o ierarhie foarte transanta intre fatada principala si celelalte, s-ar armoniza prin contrast cu o zona cu imobile in mare parte realizate prin anii 60-70 cu o arhitectura modernista de buna calitate, anturate de multe spatii verzi. Insusi faptul ca locatarii blocului de P+8 dinspre nord vor putea vedea un obiect sculptural si nu o terasa necirculabila, credem ca este un argument important ce sustine demersul nostru.

Forma propusa de noi incearca, ca o conditie sa protejeze dar sa si extinda spatial interioarele totul facandu-se in scopul unei treceri naturale, firesti de la forma din plan a structurii existente la volumul propus. Credem ca forma propusa are valente tectonice insasi prin geometria ei, neintrand in conflict cu eforturile structurale.

Elemente pentru proiectare

Descrierea solutiei de arhitectura si amenajare peisagera

Un alt deziderat al proiectului nostru este acela ca interiorul sa comunice cu spatiul public. Astfel, foaierele, holurile sunt intr-o relatie de transparenta cu piata din fata edificiului prin vitrajul total de pe fatada respectiva. Tot in spiritul acestei idei am apelat la o solutie tehnica actuala, la o fatada media, capabila sa transmita spectacolele ce se desfasoara in interior sau orice alt tip de imagini si filmari (chiar si reclame capabile sa contribuie la intretinerea complexului). De asemenea mesh-ul, ca parte componenta a fatadei media, are si rolul unui parasolar, contribuind la economia de energie pe timpul verii.

Materialul de finisaj, din considerente de greutate si forma ale volumului, va fi din tabla din aliaj de titan-zinc. Acest sistem de acoperire ne permite sa realizam formele speciale ale edificiului dar si sa cream o anvelopa ventilata in totalitate.

Un aspect important al demersului nostru este piata publica, ca tip de spatiu destul de putin prezent in Bucuresti. In fata accesului se formeaza o piateta, iar cladirea va fi inconjurata de spatii de recreere amenajate cu banci, pergole, alternand cu spatii verzi si spatii de joaca pentru copii. De asemenea, amenajarea ca o dala urbana din jurul edificiului permite accesul pietonal fluent din toate directiile posibile. Un plus de confort este oferit si prin posibilitatea accesului direct din parcarea subterana adiacenta subsolului centrului cultural.

Avem convingerea ca cinematograful Favorit are o rezonanta puternica in constiinta Capitalei, dar mai ales, a celor din zona si credem ca noul Centru Cultural European are nevoie de un demers arhitectural pe masura.

Descrierea functiunilor in functie de amplasare

Accesul in centrul cultural se va face la nivelul parterului si prin subsol direct din parcarea subterana. Din holul de intrare se poate urca la etaje prin cele doua scari principale si prin cele doua ascensoare, obligatorii pentru persoanele cu dizabilitati. Spatiul holului de la parter poate fi folosit si pentru gazduirea de expozitii si va contine si firma vechiului cinematrograf.

Sala de spectacole, cu 706 locuri la care se adauga inca 20 de locuri pentru persoanele cu handicap locomotor (accesibile de la etajul 2), are la parter un acces generos si 2 iesiri de evacuare direct catre exterior, si cate patru accese la etajele 1 si 2.

La etajul unu este zona de foaier, cafenea si grupuri sanitare, iar la etajul al doilea sunt trei sali de conferinte care pot fi folosite si pentru organizarea de activitati, cursuri, ateliere de creatie pentru toate varstele de aproximativ 50 mp fiecare. Biblioteca si cele doua sali mari multifunctionale de 121 de locuri si respectiv de 118 locuri sunt la etajul al treilea.

In partea de nord a cladirii sunt spatiile destinate actorilor dar si o sala de repetitii, la etajul al treilea, care poate fi folosita de public pentru cursuri de balet, teatru, dansuri etc., dispunand de grupuri sanitare si vestiare. Accesul catre aceasta zona se face prin cele doua intrari laterale ale centrului cultural, acestea fiind dotate cu lifturi, putand fi folosite si de persoanele cu dizabilitati.

Proiectul este in consultare publica pe site-ul Primariei Sectorului 6,  www.primarie6.ro.

Sursa foto: primarie6