Primarii municipiilor vor ca IMOBILELE NEINGRIJITE sa fie SUPRAIMPOZITATE

Asociatia Municipiilor din Romania (AMR) solicita introducerea in Codul fiscal a prevederilor privind impozitarea suplimentara a imobilelor, CLADIRI si terenuri NEINGRIJITE sau abandonate din intravilanul localitatilor.

“Solicitam introducerea in Codul fiscal a prevederilor privind SUPRAIMPOZITAREA IMOBILELOR NEINGRIJITE din Romania, atat cladiri, cat si terenuri aflate in intravilanul localitatilor, pentru ca avem un numar important de astfel de cazuri si exista foarte multi proprietari care nu onoreaza aceasta calitate”, a declarat, luni, ILIE BOLOJAN, primarul municipiului Oradea si presedinte executiv al AMR.

Edilul municipiului Oradea a explicat ca propunerea de modificare a Codului fiscal a fost facuta de mai mult timp si are la baza numeroasele cazuri in care proprietarii abandoneaza sau nu ingrijesc cladirile si terenurile aflate in intravilanul localitatilor.

Citeste si: DARIUS VALCOV: PROIECTUL DE BUGET va fi DEFINITIVAT pana VINERI

Propunerea de modificare a Codului fiscal are in vedere cresterea impozitelor si taxelor acestor imobile de pana la cinci ori, urmand ca fiecare localitate in parte sa decida cu cat majoreaza aceste impozite.

Bolojan a mai aratat ca impozitarea suplimentara a imobilelor neingrijite sau abandonate se aplica si in cazul proprietatilor cu o situatie juridica incerta, pentru ca “impozitul trebuie platit oricum”.

Potrivit presedintelui executiv al AMR, exemple elocvente de imobile neingrijite sau abandonate sunt, pe langa cladiri cu fatade nerefacute si terenuri insalubre, fostele platforme industriale din urban.

Citeste si: Romania a URCAT pe locul 52 in clasamentul Paying Taxes 2015

La randul sau, vicepresedintele AMR, ROBERT NEGOITA, edilul Sectorului 3, a aratat, in acelasi context, ca aplicarea de amenzi conform prevederilor deja existente nu functioneaza. “Noi (autoritatile locale – n.r.) aplicam amenda, ei (proprietarii – n.r.) ne contesta, stam ani de zile in procese pe rolul instantelor de judecata, timp in care nu putem face nimic, imobilele degradandu-se in continuare, iar terenurile fiind din ce in ce mai neingrijite. Avem nevoie de o prevedere legislativa care sa ne permita cresterea impozitelor cat mai mult atunci cand proprietarii acestor imobile nu-i respecta pe cei din jur si nu numai”, a declarat ROBERT NEGOITA.

In prezent, cadrul legislativ asigura autoritatilor locale instrumente limitate de a determina proprietarii imobilelor sa le intretina. Astfel, Legea 153/2011 permite amenzi pentru fatade, in timp ce pentru terenurile neintretinute sunt posibile sanctiuni conform hotararilor locale adoptate in baza Legii 21/2002 privind gospodarirea localitatilor urbane si rurale.

Sursa foto: facebook.com