PRIMARUL din GHEORGHIENI, JANOS MEZEI, TRIMIS in JUDECATA de DNA

Procurorii DNA Targu Mures l-au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pe JANOS MERZEI, primar al municipiului Gheorgheni, judetul Harghita, pentru abuz in serviciu, santaj si instigare la delapidare.

In dosar, a fost deferita justitiei si EVA-CSILLA BARABAS, secretara in cadrul Primariei Gheorgheni la data faptei, pentru delapidare.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri, in 2013, primarul Janos Mezei si-a exercitat in mod fraudulos atributiile de serviciu, incheind, in numele municipiului Gheorgheni, un contract de vanzare-cumparare a unei parcele de teren in suprafata de 400 mp, amplasata pe malul Lacului Rosu, prin care a instrainat acest bun catre o societate. Procurorii sustin ca acest teren nu putea sa fie vandut deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC “Monturist” SRL de catre municipiul Gheorgheni (sub forma folosintei bunului, prin concesionarea pe o durata de 49 de ani catre respectiva societate).

In 17 ianuarie 2015, precizeaza DNA, edilul l-a somat pe administratorul firmei respective, denuntator in cauza, ca, in cel mult doua zile ( pana in 19 ianuarie, ora 09,00), sa vina la sediul primariei si sa-si prezinte demisia, in caz contrar urmand a suferi consecinte negative, precum darea in vileag a unor fapte reale si/sau imaginare care il vor determina sa nu mai poata munci si locui in Gheorgheni.

CITESTE SI: MURES: Primarul din GHEORGHENI, MEZEI JANOS, in AREST la DOMICILIU

“In acest mod, inculpatul Meze incerca sa il determine pe administratorul SC “Monturist” SRL sa renunte la demersurile sale legitime de a obtine, prin diverse cai legale (actiuni civile in justitie, denunturi penale etc.), restabilirea integritatii patrimoniului societatii. Acest demers al lui Janos Mezei a avut ca scop asigurarea si pe viitor a folosintei netulburate a terenului de 400 mp, obtinut ilegal de catre reprezentantul firmei respective, in conditiile aratate mai sus”, se arata in comunicat.

In 30 ianuarie, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Curtii de Apel Targu Mures a dispus admiterea contestatiei Ministerului Public si mentinerea fata de Janos Mezei a masurii controlului judiciar, impunandu-i-se acestuia, printre altele, obligatia suplimentara de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni.

“Din mijloacele de proba administrate in cauza a rezultat ca Janos Mezei a continuat sa se comporte, in continuare, in anumite situatii, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfasurand activitati pentru determinarea consilierilor locali sa adopte, in sedinta, textul unei scrisori, al carei initiator a fost el insusi. Acest document urma sa fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni actionarului majoritar al SC ‘Monturist’ SRL, cu solicitarea ca acesta din urma sa fie convins sa il oblige pe denuntator sa-si retraga sesizarea penala formulata impotriva inculpatului. Dezbaterile sedintei Consiliului Local Gheorgheni din 16 februarie 2015 au fost inregistrate audio-video si stocate pe un suport magnetic aflat in custodia unui consilier la Primaria Gheorgheni — Compartimentul Administratie Publica Locala”, subliniaza sursa citata.

Continutul acestor inregistrari, mentioneaza DNA, desi este, in principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispozitia unei persoane interesate numai in anumite conditii, stabilite clar intr-un regulament de ordine si functionare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL189/2012.

“Potrivit acestui regulament, un cetatean obisnuit poate solicita copii ale inregistrarii, prin depunerea unei cereri in acest sens si plata cheltuielilor de efectuare a copiei. in nicio situatie, originalele nu pot fi puse la dispozitia cetatenilor obisnuiti, nici la sediul institutiei si nici in alta parte. in aceste conditii, la 17 februarie 2015, inculpatul Mezei, prevalandu-se in continuare de functia sa de primar, desi ii era interzis acest lucru in mod expres, a determinat-o pe secretara sa, Eva Csilla Barabas, sa se deplaseze la biroul consilierului respectiv, sa ia inregistrarile respective si sa i le trimita la domiciliul sau, lucru care s-a si intamplat ulterior”, se mai spune in comunicat.

CITESTE SI: Primarul de Gheorgheni, Mezei Janos, a fost retinut de procurorii DNA Targu Mures

Procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui bun mobil aflat in proprietatea lui Janos Mezei.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii luate in cauza.

Sursa foto www.evz.ro