Primarul din Jilava, condamnat la sapte ani de inchisoare, iar cel din Snagov, la cinci, ambii cu executare

Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost condamnat vineri, de Curtea de Apel Bucuresti la sapte ani de inchisoare cu executare, iar fostul edil din Snagov, Apostol Musat, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, in dosarul in care sunt acuzati de coruptie, decizia nefiind definitive, potrivit realitatea.net.

Conform DNA, in calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-ar fi pretins unei persoane, denuntatoare in cauza, suma de 500.000 de euro din care, la data de 19 septembrie 2011, ar fi primit 50.000 de euro, pentru ca, abuzand de prerogativele functiei, sa dispuna intocmirea, de catre Comisia Locala de Fond Funciar, a unui plan parcelar in care sa fie incluse toate terenurile denuntatorului, in suprafata totala de 23,8 hectare, iar loturile sa fie alipite.

In 28 iulie 2011, Mladin l-ar fi determinat pe finul sau Szasz Ovidiu sa incheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denuntatorul, prin care acesta din urma sa ii cedeze drepturile asupra a doua terenuri. In realitate, acest contract ar fi fost incheiat doar pentru a garanta si a ascunde savarsirea infractiunii de luare de mita si totodata de a ascunde originea ilicita a celor doua terenuri, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii sustin ca in activitatea infractionala ar fi intervenit si Apostol Musat, care, in calitate de primar al comunei Snagov la data faptelor, ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra lui Mladin si a directorului Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliare Ilfov si ca, in virtutea acestei influente, ar putea sa grabeasca demersurile de obtinere a documentelor cadastrale pentru denuntator. In schimb interventiei, Musat i-ar fi pretins denuntatorului, atat direct cat si prin intermediul lui Ion Scaeteanu, 1,1 milioane de euro, fiind sprijinit si de Octavian Valentin Lungu.

Citeste si: DOSARUL TRANSFERURILOR: Cristi Borcea afla astazi daca va fi eliberat

Pentru a ascunde si garanta obtinerea mitei, Apostol Musat l-ar fi determinat pe Ion Scaeteanu sa intocmeasca la notariat, in 6 iulie 2011, un contract de imprumut fictiv cu denuntatorul, din care sa rezulte ca Scaeteanu l-a imprumutat pe denuntator cu suma pretinsa drept mita, respectiv 1,1 milioane de euro, iar imprumutul este garantat cu terenurile denuntatorului.

“Prin contractul respectiv se ascundea originea ilicita a sumelor de bani pretinse cu titlu de mita. In cele din urma insa, Scaeteanu Ion a incheiat un contract din care rezulta ca el l-ar fi imprumutat pe denuntator cu suma de 2.500.000 euro”, potrivit procurorilor.

In cursul anului 2011, planul parcelar a fost intocmit, iar Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

In 19 aprilie 2012, Octavian Lungu si Florin Vacaru, deferiti justitiei in acest dosar, au fost condamnati de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani si, respectiv, doi ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce si-au recunoscut faptele si au cerut sa fie judecati doar pe baza probelor din dosar.

Acestia au contestat decizia la instanta suprema, care in 20 septembrie 2012 le-a respins recursurile, acestia ramanand cu pedepsele dispuse de Curtea de Apel Bucuresti.

Sursa foto: realitatea.net