PRIMARUL din SFANTU GHEORGHE, ANTAL ARPAD, cercetat sub CONTROL JUDICIAR

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii CONTROLULUI JUDICIAR pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 18.02.2016, fata de inculpatul ANTAL ARPAD ANDRAS, primar al municipiului SFANTU GHEORGHE, judetul Covasna, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, daca fapta este savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpata S.C. TRACTEBEL ENGINEERING S.A., in sarcina careia s-a retinut complicitate la infractiunea anterior mentionata.

In ordonantele procurorilor se arata ca exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt: La data de 26 octombrie 2009, printr-o hotarare, Consiliul Local al municipiului Sfantu Gheorghe a aprobat contractarea unei finantari rambursabile externe in valoare de 12.000.000 euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare – B.E.R.D., stabilind ca rambursarea creditului sa se efectueze in 10 ani cu o perioada de gratie de 3 ani si o perioada de 7 ani rambursare principala de la unitatea creditoare.

CITESTE SI: UDMR SARE LA GATUL DNA IN CAZUL PRIMARULUI ANTAL ARPAD DIN SFANTU GHEORGHE

Totodata, prin aceeasi hotarare, Consiliul Local a stabilit ca suma contractata va fi utilizata in scop de investitii, pentru modernizarea orasului, respectiv modernizarea unor strazi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de biciclisti, amenajare parcari.

Ulterior, la data de 3 noiembrie 2010, intre primaria municipiului Sfantu Gheorghe si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (B.E.R.D.) a fost incheiat un contract de credit pentru acordarea unui imprumut care nu va depasi suma de 12.000.000 euro, in legatura cu proiectul „Reabilitarea strazilor si iluminatului public din orasul Sfantu Gheorghe”.

Anterior acestei date, primarul Antal Arpad-Andras a depus diligente in vederea incheierii unui contract de consultanta cu SC Tractebel Engineering SA., avand ca obiect prestarea unor servicii de consultanta in vederea intocmirii documentatiei necesare atribuirii unui contract pentru intretinerea infrastructurii urbane.

Societatea respectiva a intocmit si caietul de sarcini, in care a inserat anumite conditii care au inlesnit castigarea licitatiei de catre o asociere de trei firme.

In acest context, pentru a favoriza societatile comerciale care au fost desemnate sa executate lucrarile si in coniventa cu societatea de consultanta Tractebel Engineering S.A., inculpatul Antal Arpad-Andras a schimbat destinatia sumei de 4.248.728,15 euro pentru a fi utilizata in alte scopuri decat cele pentru care s-a contractat creditul, provocand de asemenea si un prejudiciu bugetului local de 549.312,14 euro fara TVA.

CITESTE SI:  PERCHEZITII DNA LA PRIMARIA SFANTU GHEORGHE. PRIMARUL ANTAL ARPAD, VIZAT DE ANCHETA. UPDATE

Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei decizii unilaterale a primarului, care nu a fost adusa la cunostinta Consiliului Local si nici Ministerului Finantelor Publice, prin care a fost diminuat numarul obiectivelor de investitii pentru care Consiliul Local al Municipiului Sfantu Gheorghe a aprobat contractarea imprumutului rambursabil.

Ca urmare a aceleiasi decizii nelegale a inculpatului Antal Arpad-Andras, in contractul incheiat cu asocierea castigatoare a licitatiei s-a prevazut suma de 3.647.657,16 euro reprezentand servicii de intretinere, suma de 341.967,88 euro fara TVA a fost alocata unor servicii de proiectare iar suma de 250.000 euro a fost indisponibilizata la dispozitia executantului pentru eventualele litigii/arbitraje si lucrari de urgenta.

Or, potrivit Legii 273/2006, cheltuielile cu serviciile de intretinere si de proiectare, nu pot face obiectul investitiilor publice de interes local finantate din fonduri rambursabile, iar litigiile se suporta din fondurile proprii ale executantului,in timp ce lucrarile de urgenta se suporta din fondul de rezerva al bugetului local. Toate aceste destinatii nu au fost aprobate de catre Consiliul Local al Mun. Sf. Gheorghe, respectiv nu au fost prezentate spre autorizare Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

De asemenea, in caietul de sarcini intocmit de catre consultantul SC Tractebel Engineering SA, printre altele, i s-a impus primariei obligatia de a acorda, asocierii respective, un avans in suma de 1.709.839,35 euro.

Mai mult, in cadrul proiectului, firma de consultanta a fost desemnata consultant si diriginte de santier.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Antal Arpad Andras trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat,

b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,

c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,

d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,

e) sa nu exercite functia de primar,

f) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,

g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Inculpatului Antal Arpad Andras i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Sursa foto: gandul