Primarul George SCRIPCARU va fi cercetat sub control judiciar

Curtea de Apel Brasov a decis marti seara ca primarul GEORGE SCRIPCARU sa fie cercetat sub control judiciar, dupa ce a respins propunerea DNA de arestare preventiva. Masura controlului judiciar a fost dispusa pe 30 de zile, cu INTERDICTIA DE A PARASI TARA, incepand din 30 iunie pana la 29 iulie inclusiv.

Primarul Municipiului Brasov este acuzat de acuzat de LUARE DE MITA si ABUZ IN SERVICIU, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit — 4 infractiuni.

Instanta a luat aceeasi decizie si in cazul celor doi oameni de afaceri, Mihai DAVID, fost director Hidroelectrica SA, si Simina COSTAN, care controleaza SC BEPCO SRL Ghimbav, acuzati de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata.

DNA sustine ca, in perioada 2010-2012, George Scripcaru, in baza unei intelegeri prealabile cu Simina Costan, Mihai David si o alta persoana, a actionat pentru obtinerea de foloase necuvenite (sume de bani si bunuri) prin preluarea activelor, licentelor si activitatii CET SA de catre o societate comerciala administrata de acestia din urma, infiintata in acest scop si care nu dispunea de experienta in domeniu.

CITESTE SI: Primarul orasului Brasov, GEORGE SCRIPCARU, RETINUT de DNA pentru 24 de ore. UPDATE

Procurorii sustin ca, in urma demersurilor intreprinse, Scripcaru si-ar fi indeplinit defectuos atributiile de serviciu si ar fi determinat alti functionari publici din cadrul Consiliului Local Brasov, precum si din cadrul societatilor detinute de acesta, SC CET SA si SC Tetkron SRL, sa isi indeplineasca defectuos atributiile de serviciu, consecinta fiind adoptarea unor hotarari si semnarea unor contracte prin care bunurile acestor doua societati au trecut in patrimoniul firmei administrate de ceilalti doi suspecti, subevaluate sau chiar cu titlu gratuit.

In plus, arata DNA, in perioada 2011-2012, a fost achizitionata, in mod nelegal, energie termica produsa de firma administrata de cei trei oameni de afaceri, peste necesarul populatiei. Consecinta a fost prejudicierea primariei municipiului Brasov cu suma de peste 24,4 milioane, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

Anchetatorii au retinut ca, in contextul derularii programului ‘Termoficare 2006-2015, caldura si confort” aprobat prin Ordinul MAI nr. 157/ 2011, cu ocazia derularii achizitiei publice ‘interconexiune retea de transport apa fierbinte, zona Nord”, in valoare de peste 6 milioane lei, si ca urmare a unei intelegeri prealabile frauduloase cu primarul, lucrarea a fost atribuita catre o firma controlata de Calin Pop.

CITESTE SI: Inca trei persoane RETINUTE in dosarului primarului Brasovului, GEORGE SCRIPCARU

In rechizitoriu se precizeaza ca respectivul contract a fost atribuit in urma unei proceduri formale, in conditiile in care societatea comerciala administrata de Calin Pop nu era autorizata sa faca astfel de lucrari, fiind, de altfel, singurul participant la licitatie. Mai mult, au constatat procurorii, angajatii SC Tetkron SRL au predat amplasamentul lucrarii inca din septembrie 2011, desi contractul s-a incheiat abia in octombrie 2011.

“In schimbul atribuirii acestei lucrari, George Scripcaru i-ar fi pretins omului de afaceri ca o parte din banii primiti in mod necuvenit de la Primaria Brasov (aproximativ 100.000 euro) sa fie utilizati de acesta din urma pentru cumpararea de materiale electorale (pixuri, brichete etc.) si pentru achizitionarea a aproximativ 2.000 de pachete cu alimente, in cadrul campaniei pentru alegerile locale din 2012. Cu ocazia auditului financiar pentru anul 2014, auditorii Curtii de Conturi, verificand relatia comerciala desfasurata de Primaria Brasov cu firma lui Calin Pop, au constatat ca beneficiarul, primaria, a achitat constructorului nejustificat 1.914.926,15 lei, suma ce reprezinta prejudiciu pentru municipiul Brasov si un folos necuvenit pentru societatea respectiva”, a mai mentionat DNA.

*sursa foto: voceatransilvaniei.ro