Primarul DORIN FLOREA si 20 de CONSILIERI LOCALI din Targu-Mures, URMARITI PENAL

PRIMARUL municipiului Targu-Mures, DORIN FLOREA, este AUDIAT joi la sediul local al DNA in legatura cu finantarea cluburilor sportive de la bugetul local, potrivit postului B1 TV.

UPDATE 15.48: Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Targu-Mures au dispus joi efectuarea URMARIRII PENALE fata de primarul din Targu Mures, DORIN FLOREA, si de directorul economic al Primariei, Kiss Imola, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, si fata de secretarul municipalitatii, Maria Cioban, juristul institutiei, Macesanu Virgil, precum si fata de 20 de consilieri locali, pentru complicitate la abuz in serviciu, potrivit unui comunicat de presa al DNA.

Conform sursei citate, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, la data de 18 iulie 2013, suspectul DORIN FLOREA, in calitate de primar al municipiului Targu-Mures si ordonator principal de credite, si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu. Si aceasta prin incalcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local catre Asociatia Sportiva Fotbal Club Municipal Targu Mures, intrucat aceasta avea obligatii de plata neonorate privind impozitele si taxele catre stat, precum si contributiile catre asigurarile sociale de stat.

“Concret, suspectul a initiat, in conditii ilegale, un proiect de hotarare de consiliu local, care a stat la baza adoptarii, in mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotararii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocarii, de la bugetul local, a sumei de 4.000.000 lei pentru sezonul competitional 2013-2014, in vederea continuarii asocierii dintre municipiul Targu Mures si Fotbal Club Municipal Targu Mures. La acea sedinta a participat, pe langa cei 20 de suspecti — consilieri locali, si secretarul Primariei Municipiului, suspecta Cioban Maria, care a contrasemnat documentul respectiv”, se arata in comunicat.

Din text reiese ca ulterior, suspectul DORIN FLOREA a incheiat si semnat in conditii ilegale, ca reprezentant al municipiului Targu-Mures, alaturi de suspecta Kiss Imola, in calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociatia Sportiva Fotbal Club Municipal Targu Mures, contract vizat de suspectul Macesanu Virgil in calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociatii sportive, de la bugetul local, suma de bani respectiva.

“Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Targu Mures cu suma de 4.000.000 lei, platita asociatiei sportive in perioada 21.08.2013 — 31.05.2014, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Targu Mures. Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. In dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de o alta persoana. In cauza procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea SRI”, se mai arata in comunicat.

Pe lista celor urmariti penal se regasesc fosti si actuali consilieri locali printre care Benedek Istvan, Gombos Geza Csaba, Peti Andras (actualmente viceprimar), Jozsa Tibor, Karakcsony Erdei Etel, Bakos Levente Attila, Torzsok Sandor Laszlo, Kikeli Pal, Soos Zoltan, Haller Bela, Roman Ioana Dana, Matei Dumitru, Puiac Ion Claudiu, Farcas Ioan, Gujan Herman, Cosmin Lucian, Somesan Cristina Ligia, Sabau Pop, Aurelian Olimpiu, Loghin Lucian Mircea si Urcan Gheorghe.

UPDATE 15.32: Primarul municipiului Targu-Mures, DORIN FLOREA, a declarat joi, la iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca a fost chemat pentru a face clarificari, in calitate de suspect, in dosarul finantarii cluburilor sportive.

“Am fost chemat la DNA pentru o clarificare in calitate de suspect, am inteles, fata de o hotarare de consiliu local in ceea ce inseamna sprijinirea sportului si, in mod particular, relatia pe care o are Primaria cu clubul de fotbal (ASA Targu Mures — n.r.). Nu am ce sa va declar decat sa cred ca intr-adevar sunt mult mai in cunostinta de cauza acum si bineinteles cand vor fi audiati si consilierii locali, in totalitate, cat si tot aparatul tehnic si juridic al Primariei. Sper ca lucrurile sa se rezolve”, a spus primarul, citat de Agerpres.

DORIN FLOREA a precizat ca dosarul are la baza o reclamatie facuta de fostul viceprimar, Ionela Ciotlaus, si a tinut sa transmita locuitorilor orasului ca trebuie sa aiba incredere in administratia publica locala.

“Viceprimarita cu asta s-a ocupat, a ridicat aceasta problema. Faptul ca o ridica nu-i nicio problema, calitatea omului care o ridica asta inseamna altceva. Eu vreau un singur lucru sa transmit targumuresenilor, sa aiba incredere in tot ce a facut si va face Primaria in Targu Mures, pentru ca mai presus de orice a fost respectul fata de ei si de banul public. La noi nu cred ca se intampla lucruri pe care le vedeti prin alte locuri prin tara”, a afirmat edilul.

DORIN FLOREA a precizat ca DNA a vrut sa clarifice cum s-a facut asocierea in cazul echipei ASA Targu Mures si cum s-au alocat anumite sume din bugetul local.

“Toate sunt in regula. Doar ca modul in care s-a prezentat a starnit acest interes si atunci este normal sa fie clarificat. Regret ca s-a ajuns aici. Asta e. O sa stie lumea de fapt cine sunt cei care au reclamat. Nu stiu exact la ce sume se refera, nu-i treaba mea. E vorba de un contract care e in vigoare, care este cat se poate de corect, votat in totalitate in CL si bineinteles ca cineva — din moment ce s-a spus ca am bagat banii cu sacosele in portbagajul presedintelui (fostul presedinte Traian Basescu — n.r.) — sunt si din astia prin Targu Mures, care declara multe. Asta e. Nu am ce sa fac. Esti chemat, te duci”, a sustinut primarul.

El a precizat ca tot ce s-a facut in Consiliul Local este “cat se poate de corect, transparent si legal”.

In cauza au mai fost audiati majoritatea consilierilor locali care au adoptat hotararile Consiliului Local din 29 mai 2014 prin care era aprobata finantarea din bugetul local a cluburilor Asociatia “Fotbal Club ASA 2013 Targu Mures”, Baschet Club Mures, Clubul Sportiv Universitar Targu Mures, Clubul Sportiv City’Us Targu Mures si Sport Club Muresul Targu Mures cu peste 15 milioane de lei.

In luna iunie 2014, DNA a solicitat in scris hotararile Consiliului Local Targu Mures din 29 mai 2014 prin care institutia se angaja sa finanteze din bugetul local cluburile sportive.

Asociatia Pentru Minti Pertinente AMPER a solicitat, in urma cu aproape un an, revocarea celor cinci hotarari ale Consiliului Local Targu Mures din 29 mai 2014 de finantare a cluburilor amintite.

Purtatoarea de cuvant a DNA, Livia Saplacan, a declarat pentru Radio Romania Targu Mures ca “momentan nu avem aceasta informatie”. Primarul DORIN FLOREA nu a putut fi contactat pentru moment.

Citeste si: ICCJ va discuta, joi, contestatia depusa de MARIAN VANGHELIE

Conform unor surse citate de postul de radio, saptamana trecuta mai multi consilieri locali si membri ai Consililiilor de Administratie ale unor cluburi sportive din municipiul Targu-Mures, care primesc finantare de la bugetul local, au fost audiati de procurorii anticoruptie.

Citeste si: RADU MAZARE, urmarit PENAL pentru vanzarea unor TERENURI din Mamaia

Sursa foto: tirgumureseanul.ro