Primarul Pitestiului, TUDOR PENDIUC, cercetat in AREST LA DOMICILIU

Primarul municipiului Pitesti, TUDOR PENDIUC, va fi eliberat din arestul preventiv, urmand a fi cercetat in AREST LA DOMICILIU, a decis definitiv miercuri Curtea de Apel Bucuresti in dosarul in care este acuzat de coruptie in legatura cu incheierea unui contract nelegal privind transportul public local.

De asemenea, instanta a decis ca oamenii de afaceri Valentin Visoiu, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii sa fie cercetati tot in stare de AREST LA DOMICILIU, acestia scapand si ei de arestul preventiv.

Tot CAB a admis contestatia fiicei primarului, EMANUELA PENDIUC, fata de masura controlului judiciar, urmand ca aceasta sa aiba interdictia de a parasi tara.

Omul de afaceri Florin Serban Barbu a ramas cu masura controlul judiciar.

In 8 noiembrie, magistratii Tribunalului Bucuresti au decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui TUDOR PENDIUC si a oamenilor de afaceri Valentin Visoiu, Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii si cercetarea sub control judiciar a Emanuelei Pendiuc si a lui Florin Serban Barbu.

Citeste si: DNA a pus SECHESTRU pe averea primarului Pitestiului, TUDOR PENDIUC

TUDOR PENDIUC este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata (doua acte materiale), iar EMANUELA PENDIUC, de complicitate la luare de mita si spalare de bani.

Potrivit DNA, SC Publitrans 2000 SA este societatea care are asigura transportul public local in municipiul Pitesti, avand initial ca actionar unic Consiliul Local.

In “Strategia de dezvoltare durabila a serviciului de transport public local de calatori in municipiul Pitesti”, care raspundea unui interes public, era prevazut ca Publitrans 2000 SA sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, achizitionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri.

DNA sustine ca, prevalandu-se de aceasta nevoie sociala, primarul TUDOR PENDIUC ar fi facut demersuri astfel incat, cu incalcarea prevederilor legale, sa fie incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre Publitrans 2000 SA si societatile private CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099 lei), in folosul ultimelor doua societati, la care printre actionari se afla omul de afaceri Valentin Visoiu.

Anchetatorii mai arata ca, sub pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat incheierea contractului de asociere in participatiune, in conditiile in care cele doua firme private erau obligate sa detina autobuzele in proprietate, insa ele le-au achizitionat in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului.

Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere.

Citeste si: Tudor Pendiuc a fost ARESTAT PREVENTIV. Fiica sa, cercetata sub control judiciar

Prin respectivul contract, participarea la beneficii a Consiliului local Pitesti a fost mult mai mica (aproximativ 24 la suta) decat cea cuvenita, potrivit contractului, in timp ce firmele private au obtinut restul de 76 la suta din beneficii.

In schimbul “serviciilor” sale, primarul Pendiuc este acuzat ca a primit de la Valentin Visoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, EMANUELA PENDIUC, un apartament in municipiul Bucuresti — Ansamblul Rezidential Quadra Place, in suprafata de 117 mp, garaj de 23 mp si un loc de parcare, in valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), in schimbul favorizarii asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia.

“Se retine pentru moment pretul mentionat in contract, desi acesta este neserios in raport de pretul apartamentelor din zona rezidentiala respectiva, urmand sa se stabileasca ulterior pretul real al acestui imobil”, mai arata DNA.

Pentru a disimula primirea acestui apartament si pentru a crea aparenta ca respectivul imobil intra in mod legal in proprietatea ei, in noiembrie 2007, EMANUELA PENDIUC a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare cu SC Conarg Real Estate SRL si ulterior a acceptat eliberarea a doua chitante, de 110.000 lei si 365.112 lei, de catre Conarg Real Estate SRL, fara a remite acesti bani.

Florin Serban Barbu, actionar in cadrul SC Conarg Real Estate SRL, este acuzat ca l-a sprijinit pe Valentin Visoiu sa remita foloase necuvenite primarului Pendiuc. In acest sens, el a constituit un circuit financiar fictiv ce a avut ca scop crearea aparentei incasarii sumei de 475.812 lei de la Emanuela Pendiuc pentru apartamentul din Bucuresti ce constituia, de fapt, mita.

Gheorghe Vasii si Constantin Scarlat, reprezentanti ai Gurexim Universal si CNCD SA, au prezentat o promisiune de vanzare-cumparare drept contract incheiat, pentru a face dovada ca asocierea detine 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

Inscrisul a fost folosit in procedura de selectie a ofertelor, pentru a argumenta si sustine dispozitiile primite de la Pendiuc, ca asocierea CNCD SA/Girexim Universal SA detine autobuzele respective.

De asemenea, incepand cu data de 22 februarie 2008 pana in luna septembrie 2014, cei doi, in complicitate cu primarul TUDOR PENDIUC, au inaintat documente justificative pentru plata subventiei, au semnat adrese de inaintare catre Primaria Pitesti pentru a incasa subventia si au semnat procesele-verbale de validare si verificare a subventiei, in baza carora Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre asocierea CNCD SA/Girexim Universal SA.