Primarul Pitestiului, TUDOR PENDIUC, este acuzat ca a PREJUDICIAT bugetul local cu peste CINCI MILIOANE DE EURO

Primarul TUDOR PENDIUC este acuzat de procurorii DNA ca a PREJUDICIAT bugetul Primariei Pitesti cu suma de peste CINCI MILIOANE DE EURO, prin incheierea unui contract nelegal privind transportul public local, el primind in schimb drept mita un apartament de lux pentru fiica sa.

TUDOR PENDIUC, fiica sa, EMANUELA PENDIUC, si patru oameni de afaceri au fost retinuti joi seara si vor fi dusi vineri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA, TUDOR PENDIUC este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata (doua acte materiale) iar EMANUELA PENDIUC de complicitate la luare de mita si spalare de bani.

In acelasi dosar vor fi dusi in instanta oamenii de afaceri Valentin Visoiu, actionar la CNCD SA, SC Conarg SA, Conarg Real Estate SRL; Florin Serban Barbu, actionar in cadrul SC Conarg Real Estate SRL; Constantin Scarlat si Gheorghe Vasii, ambii reprezentanti ai SC Girexim Universal SA si SC CNCD SA.

SC Publitrans 2000 SA este societatea care are asigura transportul public local in municipiul Pitesti, avand initial ca actionar unic Consiliul local Pitesti.

Citeste si: Tudor Pendiuc, primarul de Pitesti, a fost retinut de DNA pentru abuz in serviciu si luare de mita

In “strategia de dezvoltare durabila a serviciului de transport public local de calatori in municipiul Pitesti”, care raspundea unui interes public, era prevazut ca Publitrans 2000 SA sa inlocuiasca parcul auto cu 80 de autobuze noi, achizitionate de Consiliul local prin alocare de fonduri.

DNA sustine ca, prevalandu-se de aceasta nevoie sociala, primarul Tudor Pendiuc ar fi facut demersuri astfel incat, cu incalcarea prevederilor legale, sa fie incheiat, executat si prelungit un contract de asociere in participatiune intre Publitrans 2000 SA si societatile private CNCD SA si Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost PREJUDICIAT cu peste CINCI MILIOANE DE EURO (23.013.099 lei), in folosul ultimelor doua societati, la care printre actionari se afla omul de afaceri Valentin Visoiu.

Anchetatorii mai arata ca, sub pretextul inexistentei fondurilor publice necesare achizitionarii celor 80 de autobuze, primarul Pendiuc a determinat incheierea contractului de asociere in participatiune, in conditiile in care cele doua firme private erau obligate sa detina autobuzele in proprietate, insa ele le-au achizitionat in leasing, cu putin timp inainte de incheierea contractului.

Mai mult, achitarea ratelor de leasing s-a facut din incasarile provenite ca urmare a contractului de asociere.

Citeste si: DOSARUL PRIMARULUI DE PITESTI: Omul de afaceri Valentin Visoiu a fost retinut

Prin respectivul contract, participarea la beneficii a Consiliului local Pitesti fost mult mai mica (aproximativ 24 la suta) decat cea cuvenita, potrivit contractului, in timp ce firmele private au obtinut restul de 76 la suta din beneficii.

In schimbul “serviciilor” sale, primarul Pendiuc este acuzat ca a primit de la Valentin Visoiu, la data de 18 februarie 2008, pentru fiica sa, EMANUELA PENDIUC, un apartament in municipiul Bucuresti — Ansamblul Rezidential Quadra Place, cu suprafata de 117 metri patrati, garaj de 23 metri patrati si un loc de parcare, in valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812 lei), in schimbul favorizarii asocierii CNCD SA/Girexim Universal SA in procedura de atribuire a contractului de asociere in participatiune, respectiv acordarea efectiva, executarea si ulterior prelungirea acestuia.

“Se retine pentru moment pretul mentionat in contract, desi acesta este neserios in raport de pretul apartamentelor din zona rezidentiala respectiva, urmand sa se stabileasca ulterior pretul real al acestui imobil”, mai arata DNA, potrivit Agerpres.

Pentru a disimula primirea acestui apartament si pentru a crea aparenta ca respectivul imobil intra in mod legal in proprietatea ei, in noiembrie 2007, EMANUELA PENDIUC a incheiat un antecontract de vanzare — cumparare cu SC Conarg Real Estate SRL si ulterior a acceptat eliberarea a doua chitante, de 110.000 lei si 365.112 lei, de catre Conarg Real Estate SRL, fara a remite acesti bani.

Florin Serban Barbu, actionar in cadrul SC Conarg Real Estate SRL, este acuzat ca l-a sprijinit pe Valentin Visoiu sa remita foloase necuvenite primarului Pendiuc. In acest sens, el a constituit un circuit financiar fictiv ce a avut ca scop crearea aparentei incasarii sumei de 475.812 lei de la EMANUELA PENDIUC pentru un apartamentul din Bucuresti ce constituia, de fapt, mita.

Gheorghe Vasii si Constantin Scarlat, reprezentanti ai Gurexim Universal si CNCD SA, au prezentat o promisiune de vanzare-cumparare drept contract incheiat, pentru a face dovada ca asocierea detine un numar de 80 de autobuze cu titlu de proprietate.

Inscrisul a fost folosit in cadrul procedurii de selectie a ofertelor, pentru a argumenta si sustine dispozitiile primite de la Pendiuc, respectiv ca asocierea CNCD SA/Girexim Universal SA detine autobuzele respective.

De asemenea, incepand cu data de 22 februarie 2008 pana in luna septembrie 2014, cei doi, in complicitate cu primarul TUDOR PENDIUC, au inaintat documente justificative pentru plata subventiei, au semnat adrese de inaintare catre Primaria Pitesti pentru a incasa subventia si au semnat procesele-verbale de validare si verificare a subventiei, in baza carora Pendiuc, in calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea platilor catre asocierea CNCD SA/Girexim Universal SA.

DNA transmite ca in acest dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Sursa foto: proarges.ro