Primarul Sorin Oprescu vrea o legislatie speciala pentru cersetorie

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea sa elaboreze o hotarare privind interzicerea cersetoriei.

“Am dat tema sa putem face o hotarare de Consiliu pentru Bucuresti, aceasta stimuland si o lege generala pentru intreaga tara si marile orase. E vorba in primul rand de exploatarea copiilor prin cersetorie”, a spus Oprescu.

Edilul general a spus ca se urmareste protejarea copiilor si sanctionarea celor care i-au pus sa cerseasca. Politia Locala si reprezentanti ai Protectiei Copilului ar urma sa se ocupe de adunarea celor mici de pe strazi. Oprescu a adaugat ca in centrele de plasament ar fi dusi copiii care nu sunt ingrijiti de familie.

Sorin oprescu a facut aceste declaratii cu prilejul participarii sale alaturi de ministrul Mediului si Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, la o actiune de plantare de copaci in cadrul campaniei “Capitala creste verde”.

Prevederi care interzic cersetoria sunt cuprinse in Codul penal. Astfel, “indemnul sau inlesnirea practicarii cersetoriei de catre un minor ori tragerea, de foloase de pe urma practicarii cersetoriei de catre un minor se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 5 ani”. De asemenea, “recrutarea sau constrangerea unui minor la cersetorie se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani”.

Mai mult, daca fapta este savarsita de un parinte sau de un reprezentant legal al minorului, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

sursa foto: eoficial.ro