Primele AVIZE NEGATIVE pentru ORDONANTA privind INTERCEPTARILE SRI

Comisia Juridica si Comisia de Constitutionalitate din Senat au dat, marti dimineata, un raport de respingere la ordonanta de urgenta privind interceptarile, in favoarea ordonantei inregistrandu-se doar 4 voturi favorabile si 10 abtineri. Ordonanta Guvernului a fost votata in comisiile reunite fara niciun fel de dezbatere, inregistrandu-se 10 abtineri si doar 4 voturi in favoarea ordonantei de urgenta, informeaza Newsro.

Ordonanta urmeaza sa ajunga la vot in plenul Senatului, care este prima Camera sesizata in acest caz. Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, nu a fost prezent la dezbaterile din comisii. Ea a prezentat ordonanta in urma cu o saptamana, cand declara in fata senatorilor juristi ca OUG privind interceptarile restrange accesul resursei umane a SRI la punerea in executare a tuturor mandatelor.

CITESTE SI: COMISIA JURIDICA DIN SENAT A AMANAT DECIZIA IN CAZUL ORDONANTEI PRIVIND INTERCEPTARILE

Ea preciza atunci ca nu este multumita ca o astfel de lege a fost promovata prin ordonanta, dar Executivul nu avea alta solutie, in acel moment. Ministrul Justitiei arata atunci ca Guvernul a fost nevoit sa emita ordonanta privind interceptarile dupa decizia CCR privind neconstitutionalitatea unui articol din lege ce permite SRI sa faca interceptari ale convorbirilor in dosare penale.

“Guvernul nu avea alta optiune decat sa adopte un act care sa puna repede in acord articolul din Codul de procedura penala considerat in parte neconstitutional cu cerintele Curtii”, a spus aceasta, precizand ca s-a eliminat din articolul 142, alineatul 2, sintagma “alte organe specializate ale statului”.

Sursa foto: realitatea