Primele efecte ale CRIZEI din GRECIA asupra pietei de capital. Ce se va intampla cu LEUL si EURO?

LEUL din Romania si FORINTUL din Ungaria s-au DEPRECIAT fiecare cu 2%, ZLOTUL din Polonia cu 1,7%, iar COROANA din Cehia cu 1,4%, dupa ce Banca Centrala a Greciei a recomandat inchiderea bancilor si impunerea de restrictii asupra miscarilor de capital, in dorinta de a evita colapsul sistemului financiar, transmite Bloomberg. Luni, EURO s-a depreciat in tranzactiile din Asia cu 1,9%, ajungand la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel din aproape o luna.

Fata de yen, EURO s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci saptamani. Toate bursele din Asia inregistrau scaderi luni, din cauza problemelor din Grecia.

Nizam Idris, analist la Macquarie Bank Ltd. in Singapore, a avertizat ca “intotdeauna exista riscul contagiunii”. Potrivit acestuia, monedele din Europa de Est sunt mult mai mult sub presiune, deoarece exista legaturi economice semnificative cu zona euro, inclusiv cu Grecia. Ele nu beneficiaza de ”backstop” complet, un mecanism introdus de BCE care permite contractarea de imprumuturi de catre Fondul unic de rezolutie a bancilor (SRF), care urmeaza a fi rambursate prin contributii provenind din sectorul bancar.

Ministrii de Finante din zona euro au refuzat sambata sa extinda actualul program de asistenta financiara al Greciei, care expira marti, in contextul in care Guvernul de la Atena va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor sai (BCE, FMI si Comisia Europeana), ce prevede reduceri bugetare in schimbul unui nou ajutor financiar.

CITESTE SI: GRECIA: Bancile vor fi inchise pana pe 6 iulie

Din cauza turbulentelor din Grecia, care este aproape de a intra in incapacitate de plata, activitatea economica a statelor din Europa Centrala si de Est (CEE) situate in imediata apropiere a Greciei are cel mai mult de suferit, au estimat recent analistii de la UBS.

Ei sustin intr-un raport ca un Grexit va deprecia cu o cincime valoarea in dolari a monedelor din CEE si va avea efecte negative asupra statelor emergente.

“Intr-un scenariu in care Grecia va iesi din zona euro, problemele din zona euro vor afecta increderea investitorilor, ceea ce va avea efect asupra activelor din statele emergente. Cel mai semnificativ impact va fi asupra forintului din Ungaria si a zlotului din Polonia, unde ne putem astepta la o depreciere de 5-10% fata de euro, ceea ce implica o depreciere de 15 — 20% fata de dolar”, avertizeaza analistii.

Cehia, Ungaria si Polonia, ale caror economii depind semnificativ de exporturile in UE, ar fi cele mai lovite in privinta investitiilor si a comertului, se arata in analiza UBS.

Legaturile directe dintre Grecia si pietele emergente sunt putine, in principal subsidiarele bancilor elene care opereaza in estul Europei, in tari cum ar fi Romania si Bulgaria. Chiar si aceste banci si-au redus in ultimii ani operatiunile din cele doua state.

Alte piete emergente cu legaturi mult mai reduse, cum ar fi Mexic, Brazilia, Africa de Sud si Turcia, vor suferi de pe urma volatilitatii pietelor deoarece investitorii nu vor mai fi interesati de activele mai riscante.

CITESTE SI: Analiza: GREXIT-ul poate pune in pericol economiile de la frontiera estica a Europei, inclusiv ROMANIA

*sursa foto: enikos.gr