Primul aliment din insecte aprobat de Uniunea Europeană. Ce este viermele de făină

Primul aliment din insecte aprobat, miercuri, de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este viermele de făină. Conform autorității europene, acesta este sigur pentru consumul uman ca atare dar și ca aditiv pudră, informează Bloomberg, citată de presa internațională.

Astfel, insectele vor deveni o sursă mai sustenabilă de proteine datorită impactului lor minor asupra mediului şi valorii nutriţionale ridicate, atrăgând finanţare din partea fondurilor de investiţii şi atenţia unor giganţi din industria alimentară precum Cargill Inc. şi Nestle SA. „Ajută la crearea unei noi surse de proteine pentru întreaga lume, în mod sustenabil. Suntem foarte mulţumiţi de valoarea nutriţională”, a declarat Helene Ziv, manager de risc la Cargill.

Primul aliment din insecte aprobat de UE. Ce este viermele de făină

Larvele gândacului denumit popular morar, iar ştiinţific Tenebrio molitor, vor putea fi folosite ca atare sau uscate, ca ingrediente pentru curry sau sub formă de făină pentru prepararea biscuiţilor, pastelor şi pâinii, notează Reuters, citată de Agerpres.

Confundate uneori cu viermii, larvele de insecte sunt deja acceptate în Europa ca hrană pentru animale. Sunt bogate în proteine, grăsimi şi fibre şi ar putea fi urmate în farfuriile europenilor şi de alte insecte, apreciază chimistul Ermolaos Ververis, specialist în alimentaţie la EFSA.

Sub conducerea lui Ververis, agenţia a evaluat viermii de făină conform unei reglementări europene privind „alimentele noi”, intrată în vigoare în 2018, conform căreia s-au făcut multe solicitări; cea în cauză a fost prima soluţionată.

Sursa foto: BBC