Primul caz de coronavirus din Liga I! Reacția Ligii Profesioniste de Fotbal

Primul caz de coronavirus din Liga I a fost înregistrat la Dinamo București. Însă nu este vorba de un jucător, ci de magazionerul clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare care a fost testat pozitiv de COVID-19.

Presa de profil autohtonă a anunțat, joi dimineață, apariția primului caz de coronavirus din Liga I. Prima măsură luată de conducătorii echipei Dinamo a fost suspendarea antrenamentului de dimineață. Magazionerul clubului a fost deja izolat și i s-a mai făcut un test pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

DSP-ul urmează să efectueze o anchetă epidemiologică şi în funcţie de rezultat se vor lua decizii. În mod normal cluburile au obligaţia să filmeze antrenamentele şi pe imagini se va putea vedea dacă magazionerul a interacţionat cu jucătorii.

Reacția oficială a Ligii Profesioniste de Fotbal

Justin Ştefan, secretarul general al LPF, a dezvăluit la postul de televiziune DigiSport care procedurile într-o astfel de situaţie.

“Este o persoană din cadrul clubului, nu face parte din cadrul personalului relevant pentru fotbal, respectiv jucători, staff tehnic, staff medical. Este urmată procedura legală, urmează să fie informată Direcția de Sănătate Publică competentă, să vedem unde a avut loc testarea. Va fi demarată o anchetă epidemiologică, se vor stabili contacții persoanei respective, iar acele persoane vor fi izolate timp de 14 zile.

Vom vedea când se termină ancheta epidemiologică pentru a decide dacă partida Dinamo – Chindia se poate disputa sau nu. Trebuie analizată varianta reprogramării. Dacă ancheta nu se termină până sâmbătă dimineață, este clar că meciul va trebui programat la o dată ulterioară.

Dacă se stabilește mai devreme că jucătorii au avut contact cu persoana respectivă, aceștia intră în izolare și partida nu se mai poate disputa. Deci avem trei situații: se termină ancheta și nu e nicio problemă, nu se finalizează ancheta în timp util sau se finalizează ancheta și există jucători care au avut contact cu persoana respectivă.

În a treia situație, Dinamo nu mai poate disputa jocul. În această situație, jucătorii ar intra în izolare timp de 14 zile, cum prevede legislația României. În cel mai rău caz vom analiza situația, pentru că avem niște alternative în acest moment”, a spus Justin Ștefan, pentru Digi Sport.

”Liga Profesionistă de Fotbal ține să informeze că astăzi, 11.06.2020, la ora 10:39, persoana responsabilă cu verificarea respectării prevederilor Ordinului Comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății nr. 601/971/2020 din cadrul clubului FC Dinamo 1948 București ne-a transmis faptul că o persoană din cadrul clubului a fost depistată pozitiv la cea de a patra testare COVID 19.

Având în vedere prevederile legale și regulamentare este necesară păstrarea anonimatului acestei persoane. Liga Profesionistă de Fotbal va respecta prevederile legate stabilite de ordinul comun al Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății și până la finalizarea anchetei epidemiologice în acest caz, va opri desfășurarea meciurilor care implică clubul FC Dinamo 1948 București”, se arată în comunicatul oficial remis presei de LPF.

Partida dintre Dinamo București și Chindia Târgovişte, din cadrul etapei a 3-a din play-out-ul Ligii 1 este programată sâmbătă, de la ora 20.00.

Sursa foto: sport