Primul caz de femeie insarcinata infectata cu virusul ZIKA in Spania

O femeie insarcinata care traieste in Spania si care a calatorit in Columbia este infectata cu virusul Zika, a anuntat joi ministerul Sanatatii, relateaza AFP, care noteaza ca este primul caz de femeie insarcinata care a contactat acest virus semnalat in Europa. 

Diagnosticarea s-a facut in Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei. Cu o sarcina de 12-13 saptamani, femeia nu a fost internata, dar se afla sub supraveghere medicala, precizeaza EFE.

Numele femeii gravide care a prezentat simptome ale contagierii la intoarcerea dintr-un voiaj in America de Sud se adauga celor sapte de persoane care au ”importat” virusul in Spania dupa o deplasare in aceasta zona geografica, a mai precizat ministerul.

CITESTE SI: VIRUSUL ZIKA se transmite si pe CALE SEXUALA – OFICIAL

”Situatia nu este catusi de putin alarmanta”, avand in vedere ca gripa provocata de acest virus are ”simptome foarte slabe”, a asigurat un consilier pe probleme de sanatate din Madrid.

CITESTE SI: VIRUSUL ZIKA: SIMPTOME, TRANSMITERE, DIAGNOSTIC, PREVENTIE si TRATAMENT

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a creat la 2 februarie o Unitate de Raspuns Global pentru coordonarea actiunilor de combatere a propagarii virusului Zika, suspectat de provocarea la nou-nascuti a unor malformatii congenitale si a unor afectiuni neurologice grave. Masura a fost luata dupa ce in ajun OMS a declarat ca ”recenta crestere a numarului de cazuri de microcefalie si de alte afectiuni neurologice inregistrate in Brazilia, dupa o situatie asemanatoare petrecuta in Polinezia Franceza in 2014, reprezinta o urgenta globala de sanatate publica”. Potrivit OMS, patru tari — Brazilia, Franta, SUA si El Salvador — au furnizat informatii in legatura cu o posibila asociere a acestor probleme de sanatate cu virusul Zika, propagat prin intepatura tantarului Aedes aegypti.

 Sursa foto: bzi