Primul PARC STELAR INTERNATIONAL din tara va fi deschis in Covasna

Asociatia Vadon din Sfantu Gheorghe va amenaja in Muntii Bodoc-Baraolt primul PARC STELAR din tara acreditat international, unde turistii vor putea observa corpurile ceresti fara a fi deranjati de poluarea luminoasa.

Directorul executiv al asociatiei, Demeter Janos, a declarat ca ideea acestor PARCURI STELARE a pornit din Statele Unite ale Americii (SUA), unde, din cauza poluarii luminoase, cerul instelat aproape a disparut din viata locuitorilor marilor orase.

“In SUA, oamenii si-au dat seama ca odata cu dezvoltarea oraselor, aspectul cerului instelat dispare din viata cotidiana a omului din cauza poluarii cu lumina a cerului (…) Noi nu avem zgarie-nori, deci nu suntem in aceeasi situatie, dar cert e ca, daca nu suntem atenti, si la noi poluarea cu lumina poate deveni un pericol real (…) Daca va urcati pe Pivnita Uriasului (un deal in apropierea comunei Moacsa cu o larga perspectiva asupra depresiunii – n.r.) si va uitati spre Brasov, la prima vedere e frumos, se vad localitatile din jur, se vede orasul, dar daca vreti sa vedeti cerul instelat noaptea nu prea aveti ce vedea in directia respectiva, pentru ca poluarea cu lumina deranjeaza foarte mult (…) S-a ajuns la concluzia ca a avea un cer intunecat si plin de stele este o valoare inestimabila a unei comunitati, a unui judet sau a unei tari, care trebuie protejat (…) Deocamdata, in judetul Covasna ne bucuram de multe locuri cu cer instelat si ne-am gandit sa cream un parc stelar international”, a declarat Demeter Janos, citat de Agerpres.

Citeste si: OBSERVATII ASTRONOMICE la Palatul Voievodal Curtea Veche

El a mentionat ca membrii asociatiei, cu sprijinul unor astronomi din Ungaria, au inceput sa faca masuratori pentru gasirea celor mai adecvate locuri in care ar putea fi amplasat acest parc. In opinia lor, zona ideala ar fi situl natural aflat in Muntii Bodoc-Baraolt, care insumeaza aproximativ 56.000 de hectare.

“Deocamdata suntem in stadiul de a identifica acele puncte care ar putea sa fie interesante, trebuie sa facem masuratori, fotografii speciale pentru ca sa ne dam seama de unde vine poluarea cu lumina si sa gasim locurile cele mai adecvate (…) Va fi un punct central in acest parc, dar si mai multe locuri unde se pot organiza excursii de noapte cu turistii, ‘inarmati’ cu telescoape si diverse obiective optice pentru a putea observa cerul instelat, unde se pot tine prezentari de catre specialisti. Sunt o droaie de evenimente astronomice care trec peste noi fara sa stim sau fara sa avem timp sa se observam”, a mai spus directorul Vadon.

Citeste si: NOAPTEA CERCETATORILOR revine la sfarsitul saptamanii in 15 orase din tara

Potrivit acestuia, documentatia va fi intocmita pana la primavara si va fi inaintata International Dark-Sky Association (IDA) pentru a primi statutul de “parc international al cerului instelat”, iar proiectul va putea fi demarat in a doua parte a anului viitor.

Demeter Janos a mai spus ca in Ungaria exista doua astfel de PARCURI STELARE, iar ideea a fost preluata de la astronomii maghiari.

Sursa foto: voceatransilvaniei.ro