Primul roman care si-a propus sa traverseze inot Canalul Manecii

Un bibliotecar in varsta de 38 de ani din Petrosani si-a propus sa traverseze inot Canalul Manecii, actiunea urmand sa aiba loc in luna august a acestui an.

Hunedoreanul a inceput pregatirile pentru traversare inca din luna ianuarie. Antrenamentele sunt foarte dure, deoarece distanta dintre cele doua maluri trebuie parcursa de sportivi doar echipati in slip, la o temperatura a apei care nu depaseste 15 grade Celsius.

“In cei aproape 200 de ani de la prima traversare a Canalului Manecii, doar 900 de oameni au reusit aceasta performanta, dar printre ei nu se afla niciun roman. Doresc sa fiu primul roman care va reusi sa inoate, cu succes, intre cele doua maluri ale Canalului Manecii”, a declarat bibliotecarul Avram Iancu, citat de Agerpres.

Pana acum, el a alergat peste 2.000 de kilometri pe trasee de munte din Masivul Parang, iar in urma cu cateva zile a efectuat primul antrenament in apa rece a Lacului Stiurt, de langa Petrosani, la o temperatura de circa 3 grade Celsius.

“Am reusit sa inot doar cinci-sase minute, pentru ca apa este foarte rece, dar trebuie sa ma aclimatizez cu conditiile pe care le voi intalni pe Canalul Manecii. Voi face mai multe asemenea sesiuni de pregatire, iar peste o luna voi incerca sa inot in toate lacurile mari de acumulare din zona. Cel mai greu va fi in lacul Vidra, pe care va trebui sa-l pot trece de cel putin cinci ori, fara oprire, pentru a totaliza astfel 40 de kilometri, cat estimez ca voi inota in Canalul Manecii”, a mai spus Avram Iancu.

Pana atunci, el va continua sa inoate in apa foarte rece de cel putin trei ori pe saptamana, iar zilnic va alerga cate cinci-sase kilometri in Parang. La tot acest efort se vor adauga cateva zeci de kilometri pe care-i va parcurge cu bicicleta, in fiecare zi, pe drumurile din vecinatatea Petrosaniului.

Citeste si: Romanii, printre europenii care fac cel mai putin sport

Traversarea Canalului Manecii va avea loc in prima saptamana din luna august, atunci cand petroseneanul a fost programat de catre Channel Swimming Asociation, singura organizatie abilita sa organizeze, sa aprobe si sa ateste aceste incercari ale inotatorilor. Persoanele care doresc sa strabata inot Canalul Manecii trebuie sa aiba si posibilitati financiare pentru a reusi acest lucru, deoarece sportivii sunt monitorizati de o nava ce trebuie platita cu 2.700 de lire sterline.

“Toate cheltuielile se ridica la circa 7.000-8.000 de lire sterline. Nu am acum toti acesti bani, dar pana in august vor incerca sa-i strang de la autoritati, companii si diversi sponsori privati. Sunt sigur ca voi reusi”, a mai spus Iancu.

Barbatul din Petrosani este cunoscut in randurile amatorilor de sporturi extreme. De curand a organizat o intrecere a schiorilor pe timp de noapte in Masivul Parang, este practicant de arte martiale si de triatlon, fiind declarat campion la unul dintre stilurile de karate.

Sursa foto: zvj.ro