PRINCIPESA MARGARETA s-a adresat PARLAMENTULUI: ROMANIA este o tara STABILA

Principesa Margareta va adresa, miercuri, un mesaj in Parlament, in cadrul sedintei comune jubiliare dedicata aniversarii centenarului “Iasi – Capitala Regatului Romaniei 1916 – 1918 si Oras al Marii Uniri”, informeaza Casa Regala.

UPDATE: Principesa Margareta, mostenitoarea Regelui Mihai, a rostit miercuri un discurs la sedința solemnă a Parlamentului dedicată aniversării Centenarului “Iași – Capitala Regatului României 1916 – 1918 și Oraș al Marii Uniri”. Principesa Margareta, care e si custodele coroanei, a omagiat memoria Regelui Ferdinand.

Discursul integral al Principesei Margareta:

Acum un secol, Regele Ferdinand a condus ţara prin momentele cele mai grele și mai măreţe ale istoriei noastre. Străbunicul meu şi-a câştigat numele de “Întregitorul” pentru că, alături de bravii săi soldaţi și de națiune, a luptat pentru împlinirea visului românilor – Marea Unire. 
Sesiunea găzduită în această zi de Parlamentul României, instituția fundamentală a democrației și libertăților noastre, are încă o semnificație profundă: în afară de onorarea trecutului, evenimentul de astăzi arată că, în lumea noastră incertă și plină de pericole, România este o țară inteligentă, stabilă, care prețuiește continuitatea, care construiește viitorul pe temelia trecutului și care poate deveni un exemplu de echilibru și măsură pe continent. 

A aduce omagiu regilor noștri, a comemora sacrificiul armatei și a manifesta gratitudine față de națiunea română este, așadar, o datorie patriotică și civică. Dar nu numai atât. A vorbi despre cumpăna prin care a trecut România acum 100 de ani este un mod de a zidi viitorul. 
Pentru mine, sesiunea de astăzi a Parlamentului nu este o comemorare, ci o inspirație pentru viitor. Regele Ferdinand și Regina Maria sunt părinții istoriei noastre moderne. Dacă vom reuși să ne ridicăm la înălțimea morală a strămoșilor noştri, noi vom birui prezentul și vom ști să ne scriem viitorul. 

Așa să ne ajute Dumnezeu!

STIRE INITIALA

Alaturi de Principesa se va afla Principele Radu si Principesa Maria. Dupa sedinta solemna, in Camera Deputatilor va fi lansat un album filatelic continand o emisiune de marci postale si o medalie a centenarului “Iasi, oras al Marii Unirii 1916 – 1918”.

“Actiunile politice si masurile legislative adoptate de catre Parlamentul reunit in refugiu la Iasi, in timpul Primului Razboi Mondial, au reformat si modernizat statul roman, fiind totodata expresia unui efort politic conjugat al tuturor partidelor reprezentate in Adunarea Constituanta si “o opera de solidaritate nationala” in jurul unui proiect de tara, cum afirma Regele Ferdinand I, in Mesajul Tronului, tinut cu ocazia deschiderii la Iasi, a noii sesiuni a Parlamentului, la 15 decembrie 1917″, se arata in mesajul Casei Regale.

Conducerea Parlamentului a decis organizarea in 26 aprilie a unei sedinte jubiliare a Camerei Deputatilor si Senatului dedicata aniversarii Centenarului “Iasi – Capitala Regatului Romaniei 1916 – 1918 si oras al Marii Uniri”, la eveniment urmand sa fie invitat si presedintele Klaus Iohannis, alaturi de membri ai Guvernului si ministrii din Republica Moldova.

Sursa foto: jurnalul