Principesa MARGARETA si principele RADU au participat la slujba de comemorare a Regelui CAROL I

Principesa Margareta si principele Radu au participat, marti, la un ceremonial religios organizat la Curtea de Arges, pentru a marca trecerea a o suta de ani de la moartea regelui Carol I, informeaza Agerpres.

Slujba, oficiata de un sobor de preoti in frunte cu arhiepiscopul Argesului si Muscelului, Calinic, s-a desfasurat in catedrala in care sunt inmormantati primii regi ai Romaniei.

Dupa incheierea ceremonialului religios, principesa Margareta si principele Radu au pastrat un moment de reculegere langa mormantul regelui Carol I, dar si la cele in care se afla osemintele reginei Elisabeta, regelui Ferdinand si reginei Maria. Cei doi au facut si o scurta oprire la capela in care a fost depus sicriul cu ramasitele regelui Carol al II-lea. 

CITESTE SI: PRINCIPESA MARGARETA: Am incredere ca Senatul Romaniei va consolida exercitiul democratic

Slujba de marti face parte dintr-o serie de evenimente dedicate centenarului mortii regelui Carol I, care se desfasoara timp de trei zile la Bucuresti, Sinaia, Curtea de Arges si Alexandria. 

Aula Academiei Romane a gazduit, luni, o sesiune stiintifica dedicata regelui Carol I, urmata de vernisajul expozitiei “Regele Carol I. 175 de ani de la nastere — 100 de ani de la moarte”. In aceeasi zi, principesa Margareta a conferit la Castelul Peles, in numele regelui Mihai I, Decoratia Regala Nihil Sine Deo Universitatii din Bucuresti, Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Universitatii Nationale de Arte, precum si Universitatii Nationale de Muzica.

Manifestarile vor continua miercuri, cand in Catedrala Episcopala “Sfantul Alexandru” va fi oficiata o slujba de pomenire a regelui Carol I. Cu aceasta ocazie va fi lansata o placheta memoriala dedicata regelui Carol, realizata de Sectia de Numismatica Alexandria.

Potrivit site-ului familiaregala.ro, regele Carol I (1839 — 1914), intemeietorul Dinastiei Romane, a fost ales de elita politica romaneasca, dintre principii Europei, si adus pe tronul tarii, pentru a consolida unirea celor doua Principate, Moldova si Tara Romaneasca, pentru a conferi prestigiu noului stat, pentru a calma luptele interminabile pentru putere intre factiunile interne si pentru a reprezenta un factor de stabilitate, intr-un moment crucial al dezvoltarii Romaniei.

CITESTE SI: Principesa MARGARETA si Principele RADU, vizita oficiala in Iordania 

El a condus tara spre modernizare si independenta, aflandu-se personal in fruntea trupelor romano-ruse, in timpul Razboiului Ruso-Romano-Turc din 1877/1878 (Razboiul de Independenta), incheiat prin Tratatul de la Berlin, din 1878.

Regele Carol I a decedat in ajunul izbucnirii Primului Razboi Mondial, lasandu-l mostenitor al tronului pe nepotul sau, Ferdinand, asupra caruia va cadea sarcina implinirii Marii Uniri.

Sursa foto: jurnalul.ro