PRINTUL CHARLES, in VACANTA la Valea Zalanului

PRINTUL CHARLES al Marii Britanii a ajuns duminica seara la conacul sau din satul Valea Zalanului, unde obisnuieste sa vina de cativa ani la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie pentru a-si petrece cateva zile de VACANTA.

Printul a fost intampinat in fata resedintei sale de mai multi localnici, care i-au urat bun venit, si a innoptat la conac.

Programul vizitei PRINTULUI CHARLES nu este cunoscut, dar, potrivit unor surse neoficiale, in cursul zilei de luni va ramane la Valea Zalanului, unde e posibil sa asiste la un concurs de cosit si la un mic spectacol sustinut de copiii din zona. E posibil, de asemenea, ca in zilele urmatoare printul sa viziteze si alte localitati din Transilvania unde detine proprietati, cum ar fi Viscri, din judetul Brasov.

Valea Zalanului este un catun aflat in vecinatatea comunei Malnas, unde oamenii traiesc simplu, in case traditionale, dupa randuiala stiuta din generatie in generatie. Ca sa ajungi la Valea Zalanului trebuie sa parcurgi circa 14 kilometri prin pustietate, pe un drum ingust de tara.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS, dupa intalnirea cu PRINTUL CHARLES: Ma bucur ca ne REPREZINTA si ca vorbeste despre ROMANIA. GALERIE FOTO. UPDATE

Primarul comunei Malnas, Kasleder Jozsef, a declarat ca la Valea Zalanului a functionat prima fabrica de sticla din Transilvania, care a furnizat geamuri colorate pentru Biserica Neagra din Brasov si Catedrala Sfantul Mihail din Cluj. Glagaria a fost construita de familia contelui Kalnoky, dar in 1860 fabrica a fost distrusa de un incendiu si nu s-a reconstruit.

PRINTUL CHARLES a cumparat in Valea Zalanului un conac vechi, pe care l-a restaurant si care este deschis turistilor, cu exceptia perioadei in care el se afla in Romania. Este considerata una cele mai frumoase proprietati din lume, fiind mentionata in prestigioasa revista americana ”Vanity Fair’.

Anul trecut, PRINTUL CHARLES a participat la o agapa cu satenii din Valea Zalanului. Localnicii l-au intampinat intr-o livada cu meri infloriti, unde au amenajat cateva mese cu bucate traditionale, printre care kurtoskolacs (colac secuiesc invelit in zahar ars), porumb fiert, sarmale, mamaliga cu branza, carnati, tocana de mistret, paine coapta pe vatra, placinte cu mere, dulceata, siropuri naturale si alte bucate si bauturi preparate in casa. Printul a gustat o parte dintre ele si a ascultat melodiile populare cantate de femeile si copiii din sat, acompaniati de cativa lautari. A petrecut aproape o ora in compania celor aproape 50 de sateni iar la plecare le-a declarat ziaristilor ca are niste vecini minunati.

Citeste si: SCANDAL la CASA REGALA Printul CHARLES, INSELAT de CAMILLA cu un actor?

Tot anul trecut, PRINTUL CHARLES a mai vizitat Biserica Neagra din Brasov, Biserica Sfantul Nicolae, precum si muzeul primei Scoli romanesti din Scheii Brasovului.

Preocupat de conservarea monumentelor istorice, indeosebi a celor din Transilvania, printul s-a implicat in programul de reabilitare a mai multor sate sasesti intemeiate in Transilvania in secolul al XII-lea, dintre care o parte figureaza in patrimoniul UNESCO. El a cumparat mai multe case vechi in cateva localitati, printre care Viscri si Saschiz. Este un sustinator fervent al agriculturii ecologice romanesti, care isi propune sa promoveze un brand transilvanean si sa incurajeze micii producatori locali sa perpetueze agricultura traditionala. La recomandarea printului, si alti britanici au cumparat case in Transilvania, pe care le-au restaurant si le folosesc ca resedinte de vacanta.

Despre Romania, PRINTUL CHARLES a avut in reperate randuri cuvinte de lauda iar intr-un documentar despre Transilvania, intitulat ‘Wild Carpathia’, realizat de Travel Channel, a spus, printre altele, ca Muntii Carpati din Romania sunt “o comoara naturala nepretuita intr-un continent care de mult si-a pierdut astfel de comori salbatice”.

Printul de Wales a sosit in Romania duminica dupa-amiaza iar la scurt timp a fost primit la Palatul Cotroceni de presedintele KLAUS IOHANNIS.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, discutiile s-au axat pe importanta prezervarii si promovarii patrimoniului natural si istoric, traditiilor si ocrotirii mediului inconjurator si biodiversitatii. De asemenea, in cadrul intrevederii, printul a multumit Romaniei pentru contributia sa sustinuta in teatrele de operatii si in combaterea terorismului international. Presedintele Iohannis si printul Charles au exprimat ingrijorarea comuna pentru evolutiile din vecinatatea estica a Romaniei si in special din Ucraina. In finalul intalnirii, printul de Wales i-a adresat presedintelui Iohannis invitatia de a vizita Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, invitatie pe care seful statului a acceptat-o.

Sursa foto: adevarul.ro