PRIORITATILE Grupului PPE din Parlamentul European privind BREXITUL

Grupul PPE din Parlamentul European, prin vocea Presedintelui sau, domnul Manfred Weber, a stabilit sapte puncte cheie in negocierile UE cu UK pentru Brexit. Aceste puncte sunt privite de catre Grupul PPE ca fiind esentiale in vederea ajungerii la un acord pe Brexit, in acelasi timp considerand ca fara respectarea lor un astfel de acord nu este posibil.
 
Prezentam mai jos cele sapte punte prioritare in privinta Brexit ale Grupului PPE:
 
  1. Cetățenii Europei au prioritate. UE nu este de vânzare. Atunci când este necesar, suntem capabili să schimbăm rutele comerciale și să reorganizăm lanțurile de producție. Dar nu vom permite niciodată divizarea cetățenilor noștri din UE în cetățeni de primă mână și de mâna a doua! Dacă Marea Britanie dorește să-i ia pe cetățenii UE ca ostatici și îi amenință cu expulzare în timpul negocierilor, nu vom acorda sprijinul nostru unui acord comercial cu UE.
  2. Acordurile de pace nu pot fi puse în pericol. Dacă Marea Britanie încearcă să pună în pericol Acordul Irlandez din Vinerea Mare, odată cu reintroducerea barierelor la granița cu Irlanda de Nord, nu vom acorda niciodată sprijinul nostru pentru un acord.
  3. Cetățenii UE rămân stăpâni în propria casă. Nu vom permite aparitia unui Singapore la usa noastra. Statele Membre ale UE trebuie să continue să decidă asupra propriilor sisteme sociale și asupra propriilor impozite. Nu vom lăsa aceste decizii să fie dictate de un paradis de dumping fiscal și social la ușa noastră.
  4. Cetățenii UE decid asupra propriilor lor bani! Am învățat lecții din criza prin care au trecut piețele noastre financiare. Am întărit reglementările pentru piețele noastre financiare în ultimii ani. Nu vom abandona acest progres din cauza Brexit. Londra trebuie să recunoască regulamentele pieței financiare ale UE sau UE trebuie să își consolideze în mod semnificativ propriile centre financiare.
  5. Cetățenii UE nu vor plăti factura pentru britanici. Acordurile cu Regatul Unit pot fi atinse numai dacă Regatul Unit își recunoaște datoriile financiare. De ce ar trebui ca o asistentă croată – a cărei țară este membră numai din 2013 – să plătească factura pentru datoriile acumulate de Marea Britanie din 1973, pentru a face posibilă o reducere a impozitului pentru un bancher din Londra?
  6. Cetățenii UE nu vor accepta blocade britanice. Brexit înseamnă Brexit. Nu vom lăsa Marea Britanie să blocheze viitorul UE27 (uniunea de securitate) sau chiar să o schimbe.
  7. Ordinea corectă a negocierilor trebuie respectată. Mai întâi trebuie să rezolvăm actele de divorț. Doar după aceea se pot începe negocierile privind viitorul. Programul strict este un motiv suficient pentru a evita haosul de negociere.