PRO TV, investigata de Consiliul Concurentei pentru posibil abuz de pozitie dominanta

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat, sambata, ca institutia pe care o conduce a deschis in urma cu doua luni o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta din partea Pro TV in aplicarea unor discounturi disproportionate pentru retransmiterea postului la cablisti.

Sesizarea a venit de la un cablist, care sustine ca Pro TV ar fi acordat reduceri disproportionate in functie de numarul de abonati, a mai explicat presedintele Consiliului Concurentei. Surse din piata, citate de hotnews.ro, sustin ca plangerea ar fi venit din partea UPC Romania, al doilea mare cablist din piata. Pro TV ar acorda reduceri mai mari acelor operatori de cablu care au si un numar mai mare de abonati, insa pentru cele mai mari reduceri s-ar incadra numai RCS&RDS, spun sursele.

Investigatia are ca obiect un posibil abuz de pozitie dominanta al SC Pro TV SA, manifestat prin modul prin care isi comercializeaza canalele de televiziune incepand cu luna iulie 2013, mai precis de la data emiterii Ofertei Generale a Pro TV pentru retransmiterea serviciilor de programe audiovizuale si radio.

Citeste si: ROMBAT BISTRITA SI CARANDA BATERII BUCURESTI, INVESTIGATE DE CONSILIUL CONCURENTEI

In cadrul investigatiei declansate Consiliul Concurentei a efectuat o inspectie inopinata la sediul SC Pro TV SA. Documentele ridicate in cadrul acestei inspectii se afla in analiza autoritatii romane de concurenta, in cadrul procedurilor specifice investigatiei.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa preliminara in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential. Efectuarea acestor inspectii nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei nici in ceea ce priveste vinovatia intreprinderii investigate si nici in ceea ce priveste rezultatul final al investigatiei declansate.

Incepand cu data de 25.07.2013 PRO TV nu se mai afla sub regimul must carry. Compania a afisat pe site aceasta oferta pentru retransmiterea serviciilor. Pretul pentru achizitionarea de catre un Operator a Drepturilor de retransmitere este de 4,5 lei plus TVA/abonat/luna si compania ofera discounturi in functie de numarul de abonati.

Mondo News iti recomanda si: Consiliul Concurentei a amendat 11 companii din industria media

In functie de numarul de abonati ai fiecarui operator, pretul este ajustat cu un discount de volum conform grilei alaturate.

Principiul “must carry” este stipulat in Legea Audiovizualului, Art. 82, si prevede, practic, ca distribuitorii de cablu trebuie sa includa in oferta lor programele televiziunii publice si posturile private aflate sub juristidctia Romaniei, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare. Principiul nu este aplicat si operatorilor DTH (satelit).