Probleme in Transnistria, autoritatile au cerut asistenta financiara de la Rusia si Ucraina

Regiunea separatista Transnistria are mari probleme economice si cere asistenta financiara pentru a depasi criza economica. Administratia separatista de la Tiraspol a solicitat asistenta financiara din partea Rusiei si Ucrainei pentru a depasi criza economica, potrivit agentiei TASS.

Transnistria a trimis o solicitare grupului 5+2 pentru luarea unor “masuri urgente care sa permita deblocarea activitatii economice straine din Transnistria”.

De precizat ca grupul 5+2 este format din Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, SUA si UE, ultimele doua avand calitatea de observatori.

In contextul crizei economice cu care se confrunta, regimul de la Tiraspol a creat o comisie speciala, condusa de prim-vicepremierul Maia Parnas, pentru evaluarea fondurilor pe care le-ar putea accesa.

Tiraspolul are datorii atat fata de fostele state sovietice, cat si fata de mai multe tari occidentale. Economisti citati de Europa Libera sustineau, in ultimii ani, ca Moscova s-a oferit mereu sa finanteze deficitele bugetare uriase ale Transnistriei. De altfel, cu toate ca se considera un stat independent, Transnistria este practic o enclava economica si strategica ruseasca, statut pe care si l-a mentinut mai bine de doua decenii cu ajutorul banilor de la Moscova. 

Citeste si: NATO SI UE AR PUTEA PRIMI O LOVITURA PUTERNICA DE LA ESTONIA

Dupa ce Crimeea a fost anexata de catre Rusia, Ucraina a inceput sa interzica produsele fabricilor transnistrene, multe dintre ele controlate chiar de guvernul de la Tiraspol. In acelasi timp, s-au prabusit si relatiile comerciale cu Uniunea Europeana.

Tiraspolul a sperat ca Rusia va absorbi in piata ei toate produsele transnistrene refuzate la export, insa, deocamdata, nici asta nu s-a intamplat. O ipoteza, despre care nu se vorbeste foarte mult, este ca Rusia ar incerca o schimbare de strategie fata de Transnistria.Deocamdata nu se stie care ar fi scopul acestei schimbari. Aparuta ca un punct de presiune ruseasca intre Moldova si Ucraina, Transnistria a devenit destul de greu de administrat, dar ramane un punct strategic pentru Moscova.