Procedura de INFRINGEMENT impotriva Romaniei, pe tema PROTECTIEI DREPTURILOR DE AUTOR

Comisia Europeana, ingrijorata de ponderea foarte mare de plangeri privind achizitii trucate la fondurile UE din Romania

Comisia Europeana (CE) a lansat, joi, o procedura de infringement impotriva Romaniei, cerand Bucurestiului sa puna in aplicare pe deplin Directiva privind prelungirea, de la 50 la 70 de ani, a duratei de PROTECTIE DE DREPTULUI DE AUTOR si a anumitor drepturi conexe, se arata intr-un comunicat al institutiei.

CE a cerut Romaniei, Frantei si Poloniei “sa puna in aplicare pe deplin Directiva 2011/77/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 27 septembrie 2011 de modificare a Directivei 2006/116/CE privind durata de PROTECTIE A DREPTULUI DE AUTOR si a anumitor drepturi conexe”.

Citeste si: CE a declansat infrigement impotriva Romaniei pentru licitatia de reabilitare a DN Crasna-Iasi

Potrivit sursei citate, Directiva prelungeste termenul de protectie de care beneficiaza artistii si fonogramele de la 50 la 70 de ani. Totodata, ea contine masuri conexe, precum clauzele “utilizezi sau pierzi”, care trebuie incluse de-acum in contractele dintre artisti si casele de discuri.

CE informeaza ca termenul-limita pentru punerea in aplicare a Directivei in legislatia nationala a fost 1 noiembrie 2013. Cu toate acestea, pana in prezent, Franta si Romania nu au notificat masuri de punere in aplicare.

Citeste si: Procedura de INFRINGEMENT impotriva Romaniei, lansata de CE

“Solicitarea din partea Comisiei are forma unui aviz motivat (INFRINGEMENT), a doua etapa a procedurilor aplicate in caz de constatare a nerespectarii legislatiei UE. In cazul in care nu sunt notificate masuri adecvate in termen de doua luni, Comisia poate decide sa trimita Franta, Polonia si Romania in fata Curtii de Justitie a UE”, se mai arata in comunicat, potrivit Mediafax.