Procesiunea scoaterii raclei cu moastele Sfintei Parascheva din Catedrala la Iasi. Mii de persoane prezente

Cateva mii de persoane au asistat, vineri seara, la procesiunea scoaterii raclei cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitana din Iasi, aceasta fiind asezata apoi intr-un baldachin in curtea lacasului de cult, in timp ce sute de oameni stau la coada pentru a trece pe la racla.

Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasa din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iasi in jurul orei 20.00, intr-o procesiune la care au asistat cateva mii de credinciosi.

Racla a fost purtata pe umeri de preoti, iar dupa ce s-a facut inconjurul Catedralei Mitropolitane, a fost asezata intr-un baldachin special amenajat, in curtea lacasului de cult.

In jurul catedralei, sute de oameni asteapta la rand pentru a se inchina la sfintele moaste, coada formata intinzandu-se pe o distanta de aproximativ o suta de metri.

Tot vineri seara, sunt asteptate sa ajunga cu avionul la Iasi, de la Manastirea “Simonos Petras” din Sfantul Munte Athos, moastele Sfintei Mironosite si Intocmai cu Apostolii Maria Magdalena, asezate intr-o racla in care se va afla si un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

La miezul noptii de vineri spre sambata sunt asteptati sa ajunga la Catedrala Mitropolitana din Iasi aproximativ 7.000 de pelerini din localitatea ilfoveana Voluntari, imbarcati in 150 de autocare, transportul fiind asigurat de Primaria Voluntari.

Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati si de catre Mitropolie ceai cald si pachete cu mancare.

Cateva sute de mii de pelerini din intreaga tara sunt asteptati in urmatoarele zile la Iasi, pentru a se inchina la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Duminica, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitana ieseana, de la Bucuresti, moastele Sfantului Ioan Gura de Aur.

In aceeasi seara, pe strazile din centrul Iasiului va avea loc pelerinajul “Calea Sfintilor”, sfintele moaste urmand a fi purtate pe umeri de catre preoti.

Sfanta Liturghie este programata marti, in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare.

Peste o mie de politisti si jandarmi asigura ordinea publica pe strazile Iasiului, in perioada in care are loc pelerinajul.

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste. Anul trecut, in cele sase zile de pelerinaj, aproximativ 250.000 de credinciosi s-au inchinat la sfintele moaste.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

 Sursa foto: crestinortodox