Procesul lui COSTICA CONSTANDA pentru Satul Francez va fi REJUDECAT

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis miercuri REJUDECAREA procesului in care COSTICA CONSTANDA obtinuse in instanta despagubiri record de la Primaria Capitalei pentru schimbul de terenuri Parcul Bordei – SATUL FRANCEZ.

Instanta suprema a admis recursul declarat de primarul general al Capitalei si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, anuland decizia Curtii de Apel Bucuresti (CAB) din 7 noiembrie 2013, prin care COSTICA CONSTANDA a primit despagubiri pentru schimbul de terenuri, potrivit Agerpres.

Potrivit ICCJ, dosarul va fi REJUDECAT la Curtea de Apel Bucuresti.

Pe 7 noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Primaria Capitalei sa plateasca sotilor Costica si Maria Constanda suma de 109.216.400 euro, reprezentand contravaloarea terenului din Parcul Bordei, 6.417.669 euro, reprezentand suma achitata de sotii Constanda la semnarea contractului de schimb al terenurilor si 29.757.210 euro, reprezentand despagubiri.

Citeste si: Costica Constanda a blocat conturile Primariei Capitalei

Tot atunci, instanta stabilise ca SATUL FRANCEZ, compus din teren in suprafata de 28.500 mp si constructiile edificate pe acesta, sa revina in proprietatea lui COSTICA CONSTANDA.

Schimbul de terenuri intre COSTICA CONSTANDA si Primaria Capitalei are o istorie mai veche.

In anul 2003, Constanda a cumparat de la familia Lincaru mai multe terenuri in zona Parcul Bordei (str. Turgheniev si Bulevardul Aviatorilor), dupa care a primit de la primaria de sector documente care atestau ca terenul este construibil. Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu i-a aprobat insa PUZ-ul, iar Constanda a dat municipalitatea in judecata.

In iunie 2007, judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis ca Primaria Capitalei sa plateasca sotilor Constanda 17 milioane de euro, pentru ca municipalitatea nu aprobase un PUZ referitor ridicarea unor constructii pe terenurile din Parcul Bordei, plus alti 12 milioane de euro penalitati.

Citeste si: Despagubire record pentru Parcul Bordei – Constanda ar urma sa primeasca 165 de milioane euro

Sub presiunea opiniei publice, Primaria Capitalei condusa atunci de ADRIEAN VIDEANU a negociat cu sotii Constanda un schimb de terenuri. Astfel, municipalitatea ceda 28.500 de mp situati in SATUL FRANCEZ si mai multe cladiri evaluate la 6,4 milioane de euro, bani platiti imediat de Constanda.

Primaria a preluat terenul din zona Bordei, pe care l-a declarat domeniul public si l-a amenajat ca parc. In contractul semnat in martie 2008, sotii Constanda renuntau la sumele stabilite de Curtea de Apel, in schimb primeau promisiunea ca va fi aprobat un PUZ pentru Satul Francez. Consiliul General nu a aprobat insa PUZ-ul pentru ridicarea unor constructii in Satul Francez.

COSTICA CONSTANDA nu mai dorea insa sa reintre in posesia Parcului Bordei, pentru ca terenul a fost introdus in domeniul public si pe el nu se mai poate construi nimic.

In consecinta, in anul 2010, Constanda a dat in judecata Primaria Capitalei si Consiliul General si cerea ca municipalitatea sa-i plateasca suma de 29,7 milioane de euro (17.757.210 euro si 12.000.000 euro, reprezentand despagubirile stabilite in 2007 de Curtea de Apel Bucuresti), alti 6,4 milioane euro, bani pe care el i-a achitat Primariei in schimbul cladirilor existente in Satul Francez si 113 milioane euro, reprezentand valoarea terenului din Parcul Bordei.

El a avut castig de cauza atat la Tribunalul Bucuresti, cat si la Curtea de Apel Bucuresti, insa instanta suprema a decis miercuri ca dosarul sa se rejudece.

Sursa foto: rol.ro