Procesul lui DAN DIACONESCU a fost AMANAT

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, vineri, sa reia dezbaterile din dosarul de santaj al lui DAN DIACONESCU la 28 noiembrie, cand vor fi audiati mai multi martori si vor fi analizate emisiunile postului OTV in care acesta l-ar fi amenintat pe primarul comunei aradene Zarand.

Diaconescu a fost prezent, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a judecat un nou termen in acest dosar, in care a fost condamnat in prima instanta la trei ani de inchisoare cu executare.

“Nu doar ca am primit un termen pentru data de 28 noiembrie, dupa ce eu voi deveni presedinte, dar mi s-au admis si o parte mare din probele pe care le-am cerut, probe care ne fusesera respinse in prima instanta, prin urma suntem extrem de optimisti ca adevarul va iesi la suprafata, mai ales ca eu doresc ca imediat dupa 16 noiembrie sa anulam acea imunitate pe care presedintele o are, astfel incat sa vedeti adevarul”, a spus Diaconescu, la finalul sedintei de judecata.

Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa reia in discutie cazul lui DAN DIACONESCU in 28 noiembrie, cand vor fi audiati mai multi martori si vor fi analizate si emisiunile televizate in care patronul postului OTV l-ar fi amenintat in mod direct pe primarul din Zarand, pentru a-l determina sa ii dea 200.000 de euro, potrivit Mediafax.

Citeste si: Unul dintre CANDIDATII la ALEGERILE PREZIDENTIALE ar putea ajunge la INCHISOARE

Pe de alta parte, DAN DIACONESCU, care candideaza la prezidentiale, a declarat, tot vineri, ca daca “prin absurd” nu va ajunge in turul doi al alegerilor, va incerca sa modereze o dezbatere televizata intre VICTOR PONTA si KLAUS IOHANNIS, in urma careia, spune el, va decide cu cine va vota in turul doi. “Eu voi incerca, ca jurnalist ce voi redeveni, sa ii invit la o dezbatere televizata. Evident ca voi face acest lucru si pentru motivul ca Robert Turcescu nu mai poate sa o faca. Voi incerca sa il suplinesc si la sfarsitul dezbaterii imi voi spune parerea mea, daca voi vota cu unul dintre candidati sau pe celalalt, daca ma voi abtine ori daca voi anula buletinul de vot”, a mai spus Diaconescu.

Judecatoria Sectorului 1 i-a condamnat, in 18 decembrie 2013, pe DAN DIACONESCU si Dorel Petru Parv la cate trei ani de inchisoare cu executarea si pe Mitrus Ghezea la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Cei trei au contestat condamnarea, iar DNA cere la Curtea de Apel Bucuresti majorarea pedepselor, motivand ca sentinta Judecatoriei Sectorului 1 “este netemeinica sub aspectul cuantumului pedepselor aplicate prin retinerea de circumstante atenuante in favoarea inculpatilor”.

“Caracteristica inculpatilor de «persoane instruite» nu convinge ca un element in favoarea acestora cat timp instructia superioara presupusa in sarcina lor nu a actionat ca un element de cenzura de natura a impiedica savarsirea infractiunilor si nici ca o moralitate superioara apta sa trezeasca in constiinta acestora regretul faptelor comise nici dupa savarsirea acestora si nici macar dupa descoperirea lor. Din contra, acest grad de instruire a permis inculpatilor abordarea infractiunii de santaj dintr-o perspectiva inedita si anume aceea a amenintarilor aduse partilor vatamate prin intermediul mijloacelor mass-media”, arata DNA, in motivele de apel.

In acelasi context, anchetatorii arata ca inculpatii, sub pretextul de anchete jurnalistice, “nu au ezitat sa ameninte partile vatamate cu divulgarea de date compromitatoare in schimbul unor sume de bani, ferm convinsi ca faptele lor nu vor face obiectul vreunei investigatii judiciare inclusiv prin interpretarea in favoarea personala, iar nu in favoarea societatii a principiului libertatii presei si a libertatii de opinie”.

Citeste si: De NECREZUT! Adevaratul motiv pentru care DD nu isi repara DINTII!

DAN DIACONESCU, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV la data faptelor, Dorel Petru Parv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, “recidivist postexecutoriu”, si Ghezea Mitrus, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicatiei “Atac la persoana”, au fost trimisi in judecata in octombrie 2010.

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat in mod repetat, atat in mod direct, in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune OTV, cat si indirect, prin intermediul lui Dorel Parv, pe primarul comunei aradene Zarand, Ion Mot, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 de euro.

“Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri”, preciza DNA.

Ion Mot, sub presiunea acestor amenintari, i-ar fi dat lui Dorel Parv suma de 30.000 euro si 42.000 lei, “scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Dan Diaconescu”.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat de mai multe ori, atat in mod direct, in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitrus, realizatorul emisiunii “Semnal de alarma” difuzata pe acelasi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Tardea, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

“Amenintarea a constat in difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana santajata, cum ar fi date despre trecutul infractional al acesteia si afirmatii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comerciala condusa de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.