Procuroii DIICOT au trimis in judecata 30 de persoane pentru o EVAZIUNE de 180 milioane de euro

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanta au trimis in judecata 30 de persoane, cetateni romani, greci si bulgari, care au actionat in cadrul unui grup infractional organizat pe teritoriul Romaniei in perioada 2007-2011, producand un prejudiciu de 680.576.589 de lei (aproximativ 180 de milioane euro) prin activitati de EVAZIUNE FISCALA si spalare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, pentru diminuarea sumelor datorate bugetului de stat (taxa pe valoarea adaugata si impozit pe profit), membrii gruparii au creat un mecanism financiar-contabil menit sa conduca la realizarea scopului urmarit.

Liderii gruparii (un cetatean roman, unul grec si doi bulgari) au atras si alte persoane fizice care au aderat sau, dupa caz, sprijinit grupul infractional si care au folosit in activitatea infractionala 30 de societati comerciale romanesti structurate pe doua categorii.

Citeste si: ADRIAN MITITELU, trimis in JUDECATA pentru EVAZIUNE FISCALA de peste cinci milioane de euro

O prima categorie era constituita din societati comerciale administrate de liderii grupului sau de persoane de incredere ale acestora, societati cu un comportament fiscal si contabil aparent licit, care erau beneficiare ale mecanismului evazionist.

O alta categorie era constituita din societati comerciale de tip “fantoma” infiintate de cetateni bulgari special recrutati de liderii gruparii.

Societatile de tip “fantoma” emiteau in favoarea societatilor beneficiare facturi fiscale de vanzare, cu plata in avans, a unor cantitati mari de cereale, operatiuni neurmate in realitate de vreo livrare de marfa, dar pentru care incasau integral banii reprezentand contravaloarea facturilor.

Sumele virate in baza acestor facturi erau transferate succesiv din conturile firmelor “fantoma” in cele ale unor societati din Bulgaria iar de aici, prin intermediul unor companii off-shore, erau restituite societatilor din categoria beneficiar, administrate de liderii gruparii.

Citeste si: Mascatii Capitalei efectueaza 17 PERCHEZITII la suspecti de EVAZIUNE FISCALA

Procurorii DIICOT au luat masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului si au solicitat, prin rechizitoriu, luarea masurii arestarii preventive fata de 23 de inculpati.

Dosarul a fost inaintat la Tribunalul Constanta.

Sursa foto: stiridesibiu.ro