PROCURORII DNA ridica documente de la UMF IASI. REACTIA ministrului EDUCATIEI. UPDATE

Procurorii DNA ridica joi documente de la Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iasi, actiunea avand legatura cu dosarele de inmatriculare ale unor studenti straini, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

UPDATE 13.05: Ministrul Educatiei, SORIN MIHAI CIMPEANU, a declarat joi, la Iasi, ca situatia de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi privind schimbarea punctajelor candidatilor la admitere “nu poate conduce la o alta calificare decat aceea de frauda”, iar Ministerul Educatiei a sesizat organele abilitate sa cerceteze in acest sens.

“Daca pana la nivelul zilei de ieri puteam sa vorbim de erori, eventual de erori grave, din pacate, schimbarea a 94 de punctaje nu poate conduce la o alta calificare decat aceea de frauda. Pentru asta sunt organe ale statului abilitate sa cerceteze acest lucru. Da, Ministerul Educatiei a sesizat autoritatile competente”, a declarat ministrul CIMPEANU.

El a mentionat ca raportul Corpului de Control al ministerului care s-a deplasat la UMF Iasi are concluzii “din cele mai grave la nivel administrativ”.

Declaratiile au fost facute in contextul in care in cursul acestei dimineti procurorii DNA au descins la UMF Gr.T.Popa Iasi, pentru a face cercetari in urma scandalului privind inmatricularea unor studenti straini. Pana acum ei au ridicat mai multe documente.

Cauza este instrumentata de procurorii DNA — Serviciul Teritorial Iasi. Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a vorbit miercuri seara, dupa o vizita la UMF Iasi, despre “o frauda la nivelul personalului administrativ” al universitatii cu dosarele de inregistrare ale studentilor straini si a precizat ca vor fi sesizate organele de urmarire penala, iar rectorul institutiei, Dragos Pieptu, si-a anuntat demisia din functie.

Pe 5 octombrie, UMF Iasi a publicat lista studentilor inscrisi in primul an la programele de studiu in limbile engleza, franceza si romana pe cont propriu valutar, iar, pe 15 octombrie, UMF Iasi a publicat o alta lista, mult mai scurta. Nemultumiti fiind, 45 de studenti marocani, care nu s-au mai regasit pe listele UMF Iasi, s-au plans Ministerului de Externe din Maroc.

Ambasadorul Romaniei la Rabat a avut, pe 19 octombrie, o intrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe si al Cooperarii din Maroc pe aceasta tema. Potrivit unor precizari ale Ministerului Afacerilor Externe venite la solicitarea Agerpres, studentii fusesera admisi cu suportarea personala a cheltuielilor de studii.

“Urmare a elementelor semnalate de Ambasada Romaniei la Rabat, dar si de Ambasada Regatului Maroc la Bucuresti, MAE a intreprins demersuri pe langa Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice si pe langa Universitatea de Medicina si Farmacie ‘Gr. T. Popa’ Iasi, raspunsul acestora fiind comunicat partii marocane. MAE precizeaza ca are cazul in atentie, dar nu are competente de solutionare, demersurile fiind coordonate de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice”, arata MAE.

Sursa foto: adevarul