Procurorii MIHAIELA MORARU-IORGA si OANA SCHMIDT-HAINEALA vor sa devina judecatori

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga – revocata din DNA si a carei contestatie la aceasta decizie a fost respinsa joi de CSM – a depus o cerere de incadrare ca judecator. Conform unor surse judiciare citate de News.ro, Mihaiela Moraru Iorga a formulat in urma cu o luna o cerere catre CSM, de incadrare ca judecator. O astfel de cerere a depus la CSM, in aceasta saptamana, si Oana Schmidt-Haineala, singurul procuror care a detinut functia de sef al Consiliului Superior al Magistraturii.

Cererile formulate de Moraru Iorga si Schmidt-Haineala vor fi discutate in plenul CSM cel mai probabil peste doua saptamani, au adaugat sursele citate.

In luna aprilie a acestui an, Ministerul de Interne a cerut Sectiei pentru procurori a CSM detasarea Oanei-Schmidt Haineala in cadrul institutiei, pe un post de secretar de stat, solicitare ramasa pana acum fara raspuns. Ministrul Carmen Dan sustinea ca numirea ca secretar de stat in MAI a procurorului Oana Schmidt-Haineala “ar fi un castig pentru minister”.

Oana-Schmidt Haineala, procuror la Parchetul Curtii de Apel Bacau, a fost propusa sa ocupe un post de secretar de stat in Guvernul Grindeanu si la inceputul anului, detasarea acesteia fiind ceruta de fostul ministru Florin Iordache. Solicitarea a fost admisa de Sectia pentru procurori a CSM cu incepere din 7 ianuarie, care in 3 februarie a decis incetarea detasarii, la cererea lui Augustin Lazar. Moraru Iorga a fost revocata din DNA in 4 iulie, de Sectia pentru procurori a CSM, care a luat aceeasi decizie si in cazul procurorului Doru Tulus.

Joi, plenul CSM a respins contestatiile formulate de cei doi procurori la decizia de revocare. Mihaiela Moraru Iorga – in cazul careia procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut revocarea pe motiv ca “nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al Sectiei din care facea parte” – a spus, in plenul CSM, ca Dinu Pescariu, autorul denuntului la care a facut referire DNA, ar fi denuntat, de fapt, un posibil trafic de influenta din partea unui fost prim-ministru.

Sursa foto: realitatea