Procurorul criminalist Vasile Selaru, arestat pentru coruptie, eliberat si plasat in arest la domiciliu

Procurorul criminalist Vasile Selaru, arestat pentru coruptie, eliberat si plasat in arest la domiciliu

Procurorul criminalist Vasile Selaru, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui, arestat in vara anului trecut pentru fapte de coruptie, a fost eliberat din arestul preventiv, printr-o hotarare definitiva a instantei supreme, care a decis plasarea magistratului vasluian in arest la domiciliu. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis inlocuirea masurii de arest preventiv cu cea a arestului la domiciliu in cazul procurorului vasluian Vasile selaru, trimis in judecata de catre procurorii DNA in septembrie 2014 pentru mai multe fapte de coruptie, respectiv trafic de influenta si influentarea declaratiilor, transmite corespondentul Mediafax.

Magistratii instantei supreme au mentinut hotararea luata anterior de Curtea de Apel Iasi, dupa ce magistratul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui a invocat in fata judecatorilor motive medicale, starea sa de sanatate degradandu-se pe timpul celor peste sase luni de arest preventiv.

Procurorul Vasile selaru a fost arestat preventiv in 28 iulie 2014, printr-o decizie definitiva a Curtii de Apel Iasi, care a acceptat solicitarea procurorilor DNA, dupa mai multe ore de audieri si de suspendare a sedintei de judecata.

Citeste si: ALEXANDRU CHICIU ESTE AVOCATUL CARE O VA APARA PE ELENA UDREA. FOSTUL SEF AL DNA A CONSULTAT DEJA DOSARELE TRIMISE IN PARLAMENT

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, pe 11 august 2014, suspendarea din functia de procuror a lui Vasile selaru din cadrul Parchetului Tribunalului Vaslui, ca urmare a ramanerii definitive a masurii arestarii preventive luate fata de acesta.

Potrivit procurorilor anticoriptie, la sfarsitul anului 2013, motivand ca are influenta asupra mai multor magistrati de la instantele de control judiciar din judetul Iasi, procurorul Vasile selaru i-a promis unei persoane ca va face demersuri pentru solutionarea favorabila a unei cereri de recurs.

In acest context, el i-a cerut cu imprumut persoanei respective suma de 13.000 de lei, fara a stabili un termen clar de restituire. Dupa aproximativ trei saptamani de la primirea imprumutului, procurorul a restituit suma de 5.000 lei, iar diferenta de 8.000 lei a fost pastrata pentru continuarea demersurilor promise.

Procurorii DNA mai spuneau ca, in 27 mai 2014, Vasile selaru, lasand impresia ca are influenta asupra unui ofiter de politie din cadrul IPJ Vaslui care avea spre solutionare o cerere de avizare a unei firme de paza, a solicitat suma de 700 de lei, pentru a-l determina pe politist sa rezolve favorabil acea cerere.

Anchetatorii au mai notat ca, in 29 mai 2014, selaru i-a promis unei persoane ca va interveni pe langa un procuror de la Parchetul Judecatoriei Barlad care supraveghea cercetarile intr-un dosar penal, acceptand pentru aceasta interventie cazarea intr-un imobil de pe litoralul romanesc. Pentru a crea acestei persoane convingerea ca influenta pe care o are asupra procurorului de caz este reala, in 30 mai 2014 selaru a mers la sediul Parchetului Judecatoriei Barlad, unde a intrat o perioada scurta de timp.

Vasile Selaru are o vechime de 18 ani in magistratura, iar in 2013 a candidat la functia de prim-procuror la Parchetul Tribunalui Vaslui, iar in cursul acestui an a candidat la functia de prim-procuror la Parchetul Judecatoriei Vaslui, insa fara succes.