Procurorul EMILIAN EVA va afla joi daca va fi ELIBERAT DIN AREST

Procurorul EMILIAN EVA de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi a solicitat marti judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie sa fie ELIBERAT DIN AREST si pus SUB CONTROL JUDICIAR in dosarul in care este acuzat de DNA de CORUPTIE, relateaza Agerpres.

Emilian Eva a contestat decizia instantei din 31 iulie, prin care i-a fost prelungit mandatul de ARESTARE PREVENTIVA cu 30 de zile.

In sala de judecata, avocatul lui Emilian Eva a declarat ca acesta nu a avut nicio abatere disciplinara timp de 23 de ani ca magistrat, doreste sa fie cercetat sub control judiciar si “constientizeaza situatia in care se afla si UMILINTA LA CARE ESTE SUPUS”.

La randul sau, Emilian Eva a spus ca tablourile gasite in locuinta sa de catre anchetatorii DNA au fost CUMPARATE DE LA DIVERSI COLECTIONARI sau de la TARGURI DE ANTICHITATI.

El a cerut judecatorilor sa fie lasat in libertate, insa instanta a amanat pronuntarea in acest caz pentru joi, 13 august.

Emilian Eva a devenit cunoscut dupa ce a instrumentat dosarul privatizarii ICA, in care DAN VOICULESCU a fost condamnat la 10 ani inchisoare.

CITESTE SI: PROCURORUL EMILIAN EVA RAMANE IN AREST PREVENTIV

Potrivit DNA, in cursul lunilor mai — iunie 2014, perioada in care tatal sau se afla internat in spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic sa depuna toate diligentele profesionale “ca sa fie bine pentru toata lumea”, in sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate tatalui sau.

Ulterior acestei solicitari, in data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus printr-o ordonanta clasarea unei cauze penale, respectiv renuntarea la urmarirea penala fata de medicul respectiv, cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, inselaciune, purtare abuziva, fals intelectual, uz de fals.

Solutia a fost dispusa la un interval de patru zile de la data repartizarii dosarului respectiv procurorului Emilian Eva. Dupa solutionarea favorabila a dosarului, in intervalul august 2014 — martie 2015, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv diverse bunuri si foloase necuvenite drept contraprestatie pentru solutia favorabila adoptata.

Astfel, in perioada august 2014 — martie 2015, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva un numar de 57 de tablouri, ulterior acesta din urma intermediind tranzactionarea lor catre o persoana, in schimbul unui comision de 16.000 de euro.

In acelasi context, in luna februarie 2015, pretextand ca trebuie sa restituie suma de 20.000 de euro luata cu imprumut de la un om de afaceri, pentru a achizitiona tablouri si a le revinde, Emilian Eva a pretins si primit de la acelasi medic cinci tablouri ale unor pictori cunoscuti pe care a sustinut ca urma sa le remita omului de afaceri.

In fapt, Emilian Eva a revandut aceste tablouri sau le-a pastrat, fara a restitui suma de 20.000 de euro omului de afaceri.

In acelasi interval, Emilian Eva a pretins si primit de la medicul respectiv un tablou, la un pret subevaluat, pentru care a platit suma de 1.000 de lei, in loc de 2.000 de lei, cat era valoarea de piata.

Ulterior, Emilian Eva a pretins si primit de la aceeasi persoana, cu titlu gratuit, inca doua tablouri.

In intervalul august 2014 — iunie 2015, Emilian Eva a tranzactionat sau a intermediat tranzactionarea unui numar de peste 200 de picturi, cu o valoare de piata de aproximativ 300.000 de euro, desi calitatea de magistrat este incompatibila cu efectuarea actelor de comert.

Sursa foto: Jurnalul