Procurorul Mirel Radescu: Dosarul Tender mi-a fost luat, Bica mi-a zis sa nu-i subminez autoritatea

Procurorul Mirel Radescu: Dosarul Tender mi-a fost luat, Bica mi-a zis sa nu-i subminez autoritatea

Procurorul DIICOT Mirel Radescu, care participa la sedintele de judecata in dosarul lui Ovidiu Tender, a declarat la DNA ca a fost inlaturat de Alina Bica din acest dosar, pe care a continuat sa-l urmareasca, fosta sefa a DIICOT avertizându-l sa nu-i mai submineze autoritatea. 

Declaratia lui Mirel Radescu este redata in motivarea instantei la decizia de arestare a Alinei Bica in dosarul disjuns din cel al despagubirii ilegale de la ANRP, in care fosta sefa a DIICOT este acuzata printre altele ca l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender sa obtina o solutie favorabila in dosarul Rafo-Carom.

In fata instantei, Alina Bica a declarat ca la solicitarea procurorului Mirel Radescu, care si-ar fi dorit o functie de conducere in cadrul Serviciului de combatere a macrominalitatii economico – financiare, ea a fost de acord cu redistribuirea sedintelor de judecata, astfel incât magistratul “sa fie degrevat de anumite dosare”.

“In luna iunie 2013 inculpata Bica Alina Mihaela i-a solicitat procurorului de sedinta, martorul Radescu Gheorghe Mirel, care a participat la cercetarea judecatoreasca inca din anul 2008, sa-i prezinte evolutia si care este punctul sau de vedere relativ la finalitatea dosarului nr.28726/3/2006 al Tribunalului Bucuresti, in care fusesera trimisi in judecata mai multi inculpati, inclusiv Tender Ovidiu Lucian. in considerarea faptului ca, in dosarul disjuns din acest dosar si care privea pe inculpatul Iancu Marian Alexandru, instanta pronuntase o condamnare de 10 ani inchisoare, iar faptele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatului Tender Ovidiu Lucian erau similare, procurorul Radescu Gheorghe Mirel i-a spus ca se asteapta ca instanta sa-i aplice acestuia o pedeapsa de 15 inchisoare”, se arata in motivarea instantei.

In august 2013, Mirel Radescu, desi participase de peste cinci ani la sedintele de judecata in dosarul lui Tender, “a fost anuntat de procurorul sef serviciu, martora stefanescu Silvia ca, exceptând cauza Tender, urma sa participe la toate celelalte cauze din dispozitia procurorului sef directie, inculpata Bica Alina Mihaela, care a desemnat ca procuror de sedinta pe Curelaru Claudia Ionela in cauza Tender”, se spune in continuare in motivare.

“In considerarea faptului ca am apreciat ca datorita complexitatii deosebite a cauzei este normal sa continui sa particip la sedinta de judecata, la termenul de judecata din luna septembrie 2014 am intrat din nou in sedinta, motiv pentru care a doua zi am fost chemat la Bica Alina Mihaela, punându-mi-se in vedere ca din acel moment sa nu mai am niciun contact cu respectivul dosar si ca este ultima data când imi permit sa-i subminez autoritatea”, spune Radescu in declaratia data in fata anchetatorilor, citata in motivare.

Radescu mai spune ca, din punctul sau de vedere, daca ar fi participat in continuare la judecarea cauzei lui Tender, aceastdeclarat la DNA ca a fost inlaturat de Alina Bica din acesta ar fi fost finalizata pâna la sfârsitul anului 2013.

“Sustin acest lucru datorita faptului ca, profitând de faptul ca atât judecatoarea investita cu judecarea cauzei, cât si colega mea, Curelaru Claudia Ionela erau noi in cauza, aparatorii inculpatilor au reiterat cereri formulate anterior in cursul cercetarii judecatoresti si pentru care instanta dispusese definitiv, astfel incât, prin aceasta aparenta completare a cercetarii judecatoresti, finalizarea cauzei sa fie impinsa dupa data de 1 februarie 2014, când a intrat in vigoare noul Cod penal”, spune magistratul.

El arata totodata ca, incepând cu data de 15 noiembrie 2013, a fost delegat procuror-sef birou in cadrul Serviciului de combatere a criminalitatii economico-financiare, dar nu a “considerat acest fapt o promovare”, ci “o indepartare” a sa de la Serviciul judiciar, astfel incât sa nu mai participe la judecarea unor cauze.

Judecatorul ICCJ mai noteaza in motivare, citând din declaratia data de procurorul DIICOT Silvia stefanescu, ca Bica a convocat-o in biroul ei pe aceasta si pe Claudia Ionela Curelaru, procurorul de sedinta in cazul Tender, si le-a pus in vedere sa semneze un proces verbal din care rezulta ca sunt de acord ca in dosarul lui Tender sa se puna concluzii ca modalitatea de executare a pedepsei sa fie suspendarea sub supraveghere

“I-am sugerat sa lase instanta de judecata sa decida,spunându-i, totodata, ca Iancu Alexandru, in dosar de acelasi gen, a primit o pdeapsa de 11 ani inchisoare. Replica Alinei Bica a fost «Silvi, nu esti de acord cu mine?» in acest context, i-am zis ca da, mi-a dat stiloul ei si am scris in sensul celor aratate, aspect ce rezulta si din caietul de sedinta de analiza a solutiilor. Dupa acest episod, dându-mi seama ca am acceptat cu prea multa usurinta propunerea procurorului sef directie, la Curtea de Apel Bucuresti, fiind planificata in sedinta de judecata, i-am cerut Claudiei Curelaru sa nu depuna la dosarul cauzei acel referat, pentru ca devine public. (…) Daca s-ar fi depus acel referat la dosarul cauzei si ar fi devenit public, datorita experientei mele de 24 de ani mi-am dat seama ca aceasta solicitare nu a fost intâmplatoare, pentru ca, in acest context, as fi fost in imposibilitate sa execit calea de atac a apelului”, spune stefanescu in declaratie.

Procurorii DNA arata, in referatul cu propunerea de arestare a fostei sefe a DIICOT ca Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de sedinta sa depuna concluzii favorabile in procesul acestuia si chiar sa semneze un proces-verbal ca vor proceda asa.

“Probele administrate in cauza pâna in acest moment al cercetarilor vizeaza modul in care procurorul sef DIICOT, Bica Alina Mihaela, dupa preluarea functiei, in anul 2013, in urmarirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare, a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea cu executare in regim de detentie”, se arata in referatul obtinut de MEDIAFAX.

Practic, noteaza anchetatorii DNA in continuare, odata ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica “a inteles sa subordoneze institutia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu”, in dosarul RAFO-Carom.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a formulat la rândul sau, vineri, un denunt impotriva Alinei Bica, legat de o mita pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-sef al DIICOT, sub forma de actiuni, printr-un intermediar.

In decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat in dosarul Carom la 11 ani si patru luni de inchisoare, decizia nefiind insa definitiva.