PRODUCATORII de FRUCTE si LEGUME perisabile primesc 125 de milioane de euro de la UE

Executivul comunitar a anuntat luni deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i sustine pe PRODUCATORII europeni de FRUCTE si LEGUME perisabile, in contextul restrictiilor impuse de Rusia pentru produsele agricole venite din UE.

Produsele vizate de aceasta masura sunt tomatele, morcovii, ardeii, varza alba, conopida, castravetii, ciupercile, merele, perele, fructele rosii, strugurii de masa si kiwi, se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Citeste si: Anunt ULUITOR facut de Rusia

“Toti cultivatorii de aceste produse afectate, indiferent daca fac sau nu parte dintr-o organizatie a producatorilor, vor fi eligibili sa profite de aceste masuri de sprijin”, a declarat comisarul european pentru Agricultura, DACIAN CIOLOS.

“Bugetul prevazut este de aproximativ 125 de milioane de euro. Ideea este sa reducem cantitatile puse pe piata pentru ca pretul sa nu scada pana la un nivel de criza”, a precizat Roger Waite, purtatorul de cuvant al lui DACIAN CIOLOS, potrivit Agerpres.

Odata formalizate, in urmatoarele saptamani, masurile se vor aplica intr-o maniera retroactiva de la 18 august si vor ramane in vigoare pana la sfarsitul luni noiembrie. Potrivit unei surse europene, principalii furnizori europeni de fructe si legume perisabile pentru Rusia si totodata principalii beneficiari ai acestui sprijin sunt Polonia, Lituania, Belgia si Olanda.

Citeste si: PRODUCATORII romani de legume si fructe cer MASURI COMPENSATORII in urma INTERDICTIILOR impuse de Rusia

Roger Waite a mai spus ca o reuniune extraordinara a ministrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene este prevazuta pentru data de cinci septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.

Directia Generala pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene a prezentat saptamana trecuta un raport preliminar privind efectele embargoului rus, ce cuprinde o analiza a fluxurilor comerciale afectate si situatia actuala a pietei diferitelor produse.

La inceputul acestei luni presedintele Rusiei, VLADIMIR PUTIN, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole si alimentare provenite din tarile care au impus sanctiuni Rusiei in contextul crizei din Ucraina. Lista include produse din carne si lapte precum si fructe si legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia si Norvegia. Embargoul nu include insa produsele si alimentele pentru copii.