Productia agricola in 2013. Pe ce locuri se claseaza Romania in Europa la principalele culturi

Productia agricola vegetala a inregistrat anul trecut cresteri la toate culturile datorita conditiilor climatice favorabile, potrivit datelor provizorii prezentate luni de Institutul National de Statistica.

Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2013 a reprezentat 47,1 la suta din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39,0 la suta. Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9 la suta fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (de doua ori), orz si orzoaica (+39,8 la suta), grau (+31,2 la suta), ovaz (+16,6 la suta).

La leguminoase pentru boabe, productia a crescut cu 12,7 la suta datorita randamentului la hectar (+15,3 la suta) desi suprafata cultivata a scazut cu 2,2 la suta.

La plante uleioase, productia a crescut cu 79,3 la suta, datorita atat cresterii suprafatei cultivate (+13,6 la suta), cat si a randamentelor la hectar. Cresteri ale productiei s-au inregistrat la rapita (de 4,3 ori) in principal datorita cresterii suprafetei cultivate de 2,7 ori), floarea soarelui (+52,7 la suta) si soia (+45,2 la suta). Suprafata cultivata cu soia a scazut cu 13,8 la suta.

De asemenea, productia de sfecla de zahar a crescut cu 37,6 la suta, in principal datorita cresterii randamentului la hectar cu 32,7 la suta dar si a suprafetei cultivate cu 3,7 la suta. Si la cartofi productia a crescut cu 31,8 la suta, datorita cresterii randamentului la hectar (+42,0 la suta) desi suprafata cultivata a scazut (-7,1 la suta), fata de anul precedent.

La legume, productia a fost mai mare cu 13,6 la suta, datorita cresterii productiilor medii la hectar desi suprafetele cultivate au avut o usoara scadere. Productiile au fost mai mari la: castraveti (+12,6 la suta), ceapa (+10,1 la suta), tomate (+9,1 la suta), morcovi (+9,0 la suta), pepeni verzi si galbeni (+9,0 la suta), ardei (+8,7 la suta), varza (+3,7 la suta).

In ceea ce priveste strugurii, in anul 2013 productia a crescut cu 27,3 la suta, datorita in principal cresterii randamentului la hectar, atat la plantatiile de vii altoite (+37,4 la suta), cat si la plantatiile de vii hibride (+15,5 la suta). Suprafata cultivata a fost mai mica cu 0,6 la suta fata de anul 2012.

Citeste si: Economia Romaniei a crescut cu 3,5% anul trecut, peste prognoze

Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut la meri (-1,8 la suta), pruni (-1,5 la suta), iar la celelalte specii de pomi fructiferi s-au mentinut la nivelul anului precedent. Productia de fructe din livezi a crescut cu 11,6 la suta fata de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat cresteri la: ciresi si visini (+30,4 la suta), peri (+15,8 la suta), caisi si zarzari (+12,5 la suta), pruni (+11,5 la suta) si meri (+8,3 la suta).

Din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul patru dupa Franta, Germania si Polonia, iar la productia obtinuta, pe locul sase, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Polonia si Spania. In ceea ce priveste randamentul, tara noastra se afla printre ultimele tari in randul statelor membre.

Romania s-a situat pe primul loc la suprafata cultivata cu porumb, iar la productie s-a situat pe locul doi, dupa Franta, datorita unui randament net inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de Romania este cel mai mic fata de cel al principalelor state membre.

Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in Romania. Atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cat si al productiei, in anul 2013, Romania s-a situat pe primul loc in randul principalelor state membre.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul trei dupa Polonia, Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Regatul Unit si Belgia) datorita randamentului inferior.

Sursa foto: recolta.eu