Profesorii de la Universitatea Bucuresti refuza banii lui Ponta: Ar fi o umilinta sa acceptam cei 700 de lei de la MEN

Profesori de la Universitatea din Bucuresti au anuntat astazi ca refuza suma de 700 de lei pe care Ministerul Educatiei le-a trimis-o profesorilor cu o saptamana inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale. “Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani”, arata cele 13 cadre didactice de la Universitatea din Bucuresti, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Victor Ponta, transmite hotnews.ro. De precizat ca scrisoarea a fost transmisa si ministrilor Remus Pricopie (Ministerul Educatiei) si lui Mihnea Costoiu (Invatamant Superior).

“Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. (…) dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice”

Va prezentam mai jos scrisoarea integrala a cadrelor didactice, publicata de Revista 22:

“Domnule Prim Ministru Victor-Viorel Ponta,
Domnule Ministru Remus Pricopie,

Citeste si: Romania a iesit in strada! La Bucuresti sute de oameni scandeaza “Timisoara, Timisoara”! VIDEO

Domnule Ministru Delegat Mihnea Cosmin Costoiu,

Am fost informati de Universitatea din Bucuresti, unde suntem cadre didactice, despre OUG nr. 58/2014, prin care personalul didactic din invatamantul preuniversitar si universitar de stat poate primi subventia pentru dezvoltare profesionala, in cuantum de 700 lei.

Va trimitem aceasta scrisoare pentru a va informa ca noi, semnatarii ei, nu acceptam primirea acestei sume.

Aceasta actiune a Guvernului, insuficient pregatita si fara precedent in mediul universitar, pare mult prea legata de momentul alegerilor si sugereaza mai degraba dorinta de a potoli nemultumirea lucratorilor din invatamant decat grija sincera pentru soarta lor.

Cele mai multe cadre didactice (in special cele tinere) si personalul auxiliar din invatamant muncesc in conditii indecente de salarizare. Nu de demagogie si de masuri pompieristice au nevoie, ci de o abordare corecta a problemelor din Educatie, inclusiv a celor salariale.

Consideram ca ar fi o umilinta sa acceptam acesti bani in conditiile in care:

– nu este respectat procentul de finantare a Educatiei, asa cum este prevazut de lege;

Citeste si: Romania PROTESTEAZA, iar Victor Ponta tine CUVANTARE la Palatul Parlamentului de refacere a USL

– din interese politice si impotriva interesului invatamantului, actuala putere a modificat unele articole din Legea Educatiei si a modificat criteriile CNATDCU. Aceste actiuni isi arata deja efectele dezastruoase;

– cercetarea performanta este descurajata;

– puterea actuala pare dezinteresata de conditiile materiale grele in care traiesc cele mai multe cadre didactice;

– politicul se amesteca in activitatea universitara prin decizii cum a fost cea recenta, prin care in mod absolut nejustificat au fost suspendate cursurile universitare in zilele de vineri, 14 noiembrie 2014, si luni, 17 noiembrie 2014.

Ii intelegem intru totul pe colegii care vor accepta primirea acestei subventii. Multi dintre dansii chiar au mare nevoie de acesti bani, multi o duc foarte greu. Cu totii am avea nevoie de venituri corecte pentru un trai decent, insa noi, prin neacceptarea acestei subventii, dorim sa tragem un semnal de alarma asupra modului jignitor in care sunt tratate cadrele didactice.

14 noiembrie 2014
Lector Dr. Crina Dascalescu
Prof. Dr. Sorin Dascalescu
Conf. Dr. Alexandru Gica
Conf. Dr. Radu Gramatovici
Conf. Dr. Ioana Leustean
Prof. Dr. Laurentiu Leustean
Prof. Dr. Liviu Marin
Prof. Dr. Liviu Ornea
Conf. Dr. Ionel Popescu
Prof. Dr. Sanda Tigoiu
Conf. Dr. Victor Tigoiu
Conf. Dr. Cristian Voica
Conf. Dr. Victor Vuletescu”