Profesorii din statul mexican GUERRERO au incendiat sediul Parlamentului local dupa disparitia celor 43 de studenti

Profesori radicali mexicani au incendiat miercuri sediul Parlamentului statului mexican Guerrero (sud) si alte doua cladiri administrative, intensificand protestele dupa anuntul de saptamana trecuta ca cei 43 de studenti care au disparut la 26 septembrie au fost, probabil, ucisi, relateaza AFP.

Protestatarii au blocat luni, timp de mai multe ore, accesul pe aeroportul international Acapulco, provocand anularea a trei zboruri. Marti, ei au incendiat sediul partidului de guvernamant din capitala statului Guerrero, Chilpancigo, si l-au luat ostatic timp de mai multe ore pe numarul doi al politiei regionale.

Miercuri, un grup de aproximativ 150 de membri mai radicali ai unui sindicat al profesorilor, majoritatea mascati, a atacat si devastat sediul local al Ministerului Educatiei, care ulterior a fost incendiat, a constatat un fotograf al AFP.

CITESTE SI: ONU, ingrijorata de “revenirea la un RAZBOI total” in Ucraina 

In timp ce pompierii soseau la fata locului, manifestantii s-au indreptat apoi spre Parlamentul regional, adaugandu-li-se sute de profesori si studenti. Ei au luat cu asalt sediul Parlamentului, unde nu era prezent niciun deputat, dupa care au incendiat sala de sedinte si biblioteca. In exteriorul cladirii Parlamentului, ei au incendiat cinci vehicule.

Un purtator de cuvant al parintilor tinerilor disparuti s-a distantat de aceste actiuni si a apreciat ca exista “infiltrati” in cadrul manifestatiilor. Protestele legate de disparitia celor 43 de studenti au devenit tot mai violente de vineri, cand ministrul mexican al Justitiei, Jesus Murillo Karam, a anuntat ca tinerii au fost, probabil, ucisi.

Trei membri ai cartelului Guerreros Unidos, arestati in urma acestui atac, au dezvaluit ca studentii au fost asasinati, dupa care cadavrele lor au fost arse timp de 14 ore, iar ramasitele aruncate intr-un rau. Ministrul Justitiei a anuntat ca prea putine resturi osoase umane ar putea fi identificate prin testele ADN. Ele vor fi trimise la un laborator specializat al Universitatii din Innsbruck, in Austria.

“Vor fi trimise in cursul acestei nopti, logistica este pregatita”, a spus pentru AFP un functionar al ministerului, care nu a oferit alte precizari.

Pe de alta parte, experti argentinieni, veniti la cererea parintilor studentilor disparuti, au anuntat marti ca analizele pe care le-au efectuat asupra a 24 din cele 39 de cadavre extrase in cursul primelor cautari din gropi comune din imprejumirile orasului Iguala coincid cu concluziile autoritatilor mexicane, si anume ca niciunul nu sunt ale celor 43 de tineri dati disparuti.

CITESTE SI: Ofiteri din COALITIA anti-STAT ISLAMIC s-au reunit in SUA pentru a defini STRATEGIA 

Totodata, Guvernul mexican a semnat miercuri un acord de colaborare cu Comisia Interamericana pentru Drepturile Omului (CIDH), cu sediul la Washington, a carei experti vor urma sa asiste la ancheta efectuata de autoritatile mexicane, o revendicare a parintilor studentilor disparuti.

De la Paris, ministrul adjunct de Externe, Juan Manuel Gómez Robledo, a declarat pentru AFP ca experti ai CIDH vor putea “depune plangeri penale si contesta deciziile” luate de la inceputul anchetei de Guvernul mexican. In cursul audierii generale de miercuri, Papa Francisc s-a solidarizat cu familiile tinerilor.

Disparitia a 43 de studenti pe 26 septembrie, la Iguala, in Guerrero, in urma unui atac comis de politisti municipali si traficanti de droguri, care s-a soldat, de asemenea, cu sase morti, a provocat cea mai grava criza pentru Enrique Peña Nieto de cand a devenit presedinte al Mexicului, in decembrie 2012.

In pofida emotiilor si indignarilor generate de acest caz in Mexic si in lume, presedintele mexican si-a mentinut turneul international din cursul acestei saptamani in China si in Australia, cu ocazia summiturilor APEC si G20.

Sursa foto: realitatea.net