PROFESORII vor trebui sa aiba tinuta morala DEMNA, vestimentatie DECENTA si comportament RESPONSABIL

PROFESORII trebuie sa aiba o tinuta morala DEMNA, in concordanta cu valorile pe care trebuie sa le transmita elevilor, o vestimentatie DECENTA si un comportament responsabil, fiindu-le interzis sa desfasoare actiuni care pot afecta viata intima, privata si familiala a elevilor, conform unui proiect al Ministerului Educatiei Nationale.

Proiectul privind Regulamentulul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, pus in dezbatere publica, vineri, de Ministerului Educatiei, prevede ca personalul din invatamantul preuniversitar trebuie sa indeplineasca conditiile de studii cerute de postul ocupat, sa fie apt din punct de vedere medical si sa fie capabil sa relationeze cu elevii, parintii si colegii. De asemenea, profesorii trebuie sa aiba o tinuta morala Demna, in concordanta cu valorile pe care trebuie sa le transmita elevilor, o vestimentatie DECENTA si un comportament RESPONSABIL.

Citeste si: Proiectul “Asculta 5 minute de MUZICA CLASICA”, extins si in SCOLI

Personalului din invatamantul preuniversitar ii este interzis sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a acestuia, dar si sa aplice pedepse corporale, precum si sa agreseze verbal, fizic sau emotional elevii si/sau colegii. In plus, personalul din invatamantul preuniversitarare este obligat sa vegheze la siguranta elevilor, in incinta unitatii de invatamant, pe parcursul desfasurarii programului scolar si a activitatilor extracurriculare extrascolare.

De asemenea, profesorii au obligatia sa sesizeze, dupa caz, institutiile publice de asistenta sociala/educationala specializata, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului in legatura cu orice incalcari ale drepturilor copilului, inclusive in legatura cu aspecte ce afecteaza demnitatea, integritatea fizica si psihica a elevului.

Personalul didactic raspunde disciplinar conform Legii educatiei nationale nr.1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare. Personalul nedidactic raspunde disciplinar in conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, Comisia de disciplina pentru elevi Comisia pentru prevenirea si combaterea discriminarii si promovarea interculturalitatii, Comisia de control managerial intern.

Citeste si: IOHANNIS: Avem o societate care nu respecta educatia. Cel cu masina de fite e mai bine vazut decat cel care a performat

Unitatile de invatamant preuniversitar se organizeaza si functioneaza independent de orice ingerinte politice sau religioase, in incinta acestora fiind interzise crearea si functionarea oricaror formatiuni politice, organizarea si desfasurarea activitatilor de natura politica si prozelitism religios, precum si orice forma de activitate care incalca normele de conduita morala si convietuire sociala, care pun in pericol sanatatea si integritatea fizica si psihica a elevilor, a personalului didactic si administrativ/nedidactic.

Multe dintre prevederile regulamentului sunt deja incluse in proiectul Codului etic pentru invatamantul preuniversitar, dar si in documente elaborate de inspectorate scolare.

sursa foto: aradon.ro