PROGNOZA METEO pana la sarbatorile de iarna. Vezi cum va fi vremea de Craciun si Revelion

Prognoza meteo pentru sarbatorile de iarna nu este una care sa ne sperie! Valorile termice se vor situa, atat de Craciun, cat si de Revelion, in limite normale. Cea mai scazuta temperatura pentru luna decembrie este prognozata la -5 grade Celsius! Nici precipitatiile nu vor iesi din tiparul specific lui “Undrea”.

Iata care va fi evolutia vremii in ultimele trei luni ale anului, in Romania.

Luna octombrie va continua cu temperaturi medii lunare care se vor situa, in general, in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea zonelor. Exceptie vor face sudul, sud-estul si vestul tarii, unde local vor fi posibile valori peste cele normale.

Asadar, in Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, maximele vor ajunge pana la 13 grade Celsius, in Crisana si  Moldova – pana la 12 grade Celsius, iar in Maramures si Transilvania mercurul din termometre va urca pana la 11, respectiv 10 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta o tendinta de excedent in cea mai mare parte a tarii, cu excepia regiunilor sud-estice si sudice, unde acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

Cel mai mult va ploua in Oltenia unde sunt asteptate averse de pana la 75 l/mp. In Banat si Maramures, precipitatiile vor avea valori de maxim 55 l/mp, in vreme ce in Crisana si Muntenia acestea nu vor depasi 50 l/mp. In Transilvania caderile de apa nu vor depasi 45 l/mp, iar in Dobrogea si Moldova – 35 l/mp.

Nici in noiembrie nu va fi o vreme iesita din tipare. Regimul termic va inregistra, in general , valori apropiate de normele climatologice, cu exceptia zonelor sud-estice, unde sunt estimate valori peste cele normale, iar in cele nord-vestice si estice, sub mediile multianuale.

Maximele nu vor depasi  8, respectiv 7 grade Celsius in Dobrogea, Banat si Muntenia, iar in Crisana, Oltenia si Moldova se vor inregistra valori maxime de 6 grade Celsius. Mercurul din termometre va urca doar pana la 5 grade Celsius in Maramures si Transilvania. In schimb, temperatura ar putea sa coboare pana la 0 grade Celsius in Transilvania si Moldova.

In “Brumar”, precipitatiile vor cadea peste mediile climatologice in estul, sud-estul si centrul tarii, iar in restul teritoriului acestea vor fi, in general, normale.

Va ploua mai mult in Oltenia (85 l/mp), Maramures (75 l/mp), Banat (65 l/mp) si Muntenia (60 l/mp). In Crisana si Transilvania, precipitatiile nu vor depasi 50 l/mp, iar in Dobrogea si Moldova maximul va fi de 45 l/mp.

Iarna nu va fi una deloc grea in luna decembrie! Regimul termic va fi normal in cea mai mare parte a Romaniei, iar in regiunile nordice si centrale sunt posibile medii ale temperaturilor mai scazute decat normele climatologice.

Temperaturiile medii in decembrie vor fi cuprinse intre -1 si 2 grade Celsius in Banat, -2 si 1 grad Celsius in Crisana, -1 si 0 grade Celsius in Maramures, -5 si -1 grad Celsius in Transilvania si -1 si 1 grad in Oltenia. Valorile termice vor fi cuprinse intre -3 si 2 grade Celsius in Muntenia, 0 si 4 grade Celsius in Dobrogea si -5 si 1 grad in Moldova.

Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite normale, in ultima luna a anului, iar local in centrul, vestul si sud-estul tarii vor fi posibile valori peste media climatologica.

Precipitatii mai abundente se vor inregistra in Maramures – 85 l/mp, Oltenia – 80 l/mp, Banat – 65 l/mp si Crisana – 60 l/mp. In Muntenia valorile vor fi cuprinse intre 25-55 l/mp, in Transilvania – 20-50 l/mp, in Dobrogea – 25-45 l/mp, iar in Moldova – 20-40 l/mp.

Estimarile, anuntate de Administratia Nationala de Meteorologie, au fost facute de Centrul European pentru prognoze pe medie durata de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursa foto: jurnalul.ro