Prognoza meteo pentru aprilie, mai și iunie! Vești proaste de la meteorologi

Temperaturile în lunile aprilie și mai vor fi, în general, apropiate de mediile climatologice ale perioadei și doar în câteva regiuni sub medie. În luna iunie, acestea vor fi în jurul normelor, în timp ce precipitațiile se anunță excedentare în cea mai mare parte a țării, excepția fiind semnalată la nivelul lunii iunie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie – iunie, publicată vineri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), informează agerpres.ro.

Astfel, potrivit prognozei ANM, în luna aprilie, temperaturile medii vor fi apropiate de normal în regiunile sudice și sud-estice și se vor situa, în general, sub mediile climatologice în restul țării. Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius.

În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, între 5 și 11 grade Celsius în Moldova, respectiv până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia și Muntenia.

În același timp, precipitațiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, așadar peste normă de 51,3 l/mp, iar cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Banat – de până la 78 l/mp, Oltenia (până la 75 l/mp), Transilvania (până la 70 l/mp). Pe de altă parte, cele mai scăzute cantități de precipitații sunt prognozate în Dobrogea – de până la 40 l/mp.

În mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est și vest, respectiv sub normal, local, în celelalte zone. Media multianuală valabilă pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius.

Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 și 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade, se vor consemna în Muntenia, Oltenia și Banat. În aceeași luna, precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul țării și local în sud și est și vor fi excedentare în rest.

Conform ANM, în iunie, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte țării. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 și 21 grade Celsius, în Moldova, în timp ce în Oltenia și Maramureș valorile termice vor ajunge la 22 de grade Celsius.

La nivel de precipitații, în luna iunie, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendința spre deficit, local, în sudul, estul și vestul teritoriului, față de cele stabilite prin măsurători, la 84,5 l/mp. În prezent, însă, deși calendaristic a venit primăvara, România este în plin cod portocaliu de ninsoare, frig și vreme rea.

Sursă foto: realitatea