Prognoza meteo pentru patru săptămâni. Cum va fi vremea de Crăciun?

ANM a emis prognoza meteo pentru patru săptămâni, pentru intervalul 2-30 decembrie. Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016.

Update: Meteorologii anunță un val de aer polar peste România, în perioada următoare. Totuși, de Crăciun, vremea va fi ceva mai caldă decât media normală pentru perioada respectivă.

“Estimările Centrului European privind prognoza vremii pe termen mediu, pentru luna decembrie, indică în prima săptămâna o vreme mai rece decât în mod obişnuit, apoi fiecare săptămână, respectiv 9-16 decembrie, 16-23 decembrie şi 23-30 decembrie, din punct de vedere termic ne asteptăm la acest moment să fie temperaturi uşor peste normalul perioadei. În săptămâna 9-16 decembrie şi 16-23 vor fi abateri pozitive de până la 3.5 grade Celsius faţă de norme. În ultima săptămână, 23-30 decembrie, vor fi abateri mai coborâte, de 2 grade Celsius, dar totuşi peste norma climatologică a perioadei, a spus Elena Mateescu, director executiv al ANM.
 
Meteorologii anunţă temperaturi de până la minus 12 grade, aduse de unnou val de aer polar. Şi în Bucureşti se anunţă vreme deosebit de rece.

VREMEA “Este deja iarnă, pentru că vorbim de o vreme deosebit de rece noptea şi dimineţa şi până sâmbătă vorbim de minine, la nivelul întregii ţări, de la -11 grade la -1 grad Celsius. Miercuri dimineaţă minimele au coborât chiar până la -15 grade Celsius în depresiunile din estul Transilvaniei, joi la fel, iar vineri chiar mai coborâte. În următoarele zile contăm pe maxime de până la 6 grade. Abia de la începutul sptamanii viitoare putem vorbi de valori aproapiate de nomalul perioadei. De altfel, săptămâna 2-9 decembrie are temperaturi medii sub norme,”, a spus meteorologul Elena Mateescu, director executiv al ANM, la România Tv.

 
Știre inițială

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Săptămâna 02.12.2019 – 09.12.2019

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestui interval în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică mai pronunțată în nord-vestul teritoriului. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice, estice și sud-estice.

Săptămâna 09.12.2019 – 16.12.2019

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 16.12.2019 – 23.12.2019

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi apropiat de cele normal pentru acest interval.

Săptămâna 23.12.2019 – 30.12.2019

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Sursa foto: adevarul