Cum va fi vremea saptamana viitoare. Comandamentul de urgenta s-a reunit la Guvern

Romania este amenintata de ploi torentiale, furtuni si inundatii inca zece zile. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) va emite o noua avertizare, de luni, valabila cel mai probabil pana miercuri, insa aceasta ar putea fi prelungita, potrivit declaratiilor facute, vineri, de Ion Sandu, directorul ANM.

In acest weekend vremea se mentine tot capricioasa, iar ploile vor continua sambata si duminica  in aproape toata tara. Totusi, cantitatile de precipitatii nu vor fi foarte mari. Saptamana viitoare se anunta vreme la fel de instabila, cu furtuni si vant puternic in mai multe zone ale tarii. Vestea proasta este ca furtunile vor mai produce efecte inca 10 zile, potrivit meteorologilor.

Ion Sandu a precizat ca saptamana viitoare va fi emisa o noua atentionare meteo, cel mai probabil de luni pana miercuri. Deocamdata nu pot fi precizate zonele, insa seful ANM a tinut sa precizeze ca precipitatiile nu vor fi in cantitati inspaimantatoare.

“Este o perioada de instabilitate, cantitatile la nivel national de precipitatii nu sunt inspaimantatoare”, a spus Ion Sandu.

Comandamentul de urgenta s-a reunit la Guvern

Comandamentul de urgenta s-a reunit, vineri, la Guvern pentru a discuta bilantul ploilor cazute in ultimele zile. Joi, localitatea Matca din judetul Galati a fost maturata de ploi si vijelii, culturile agricole fiind practic distruse de malul adus de ape. Vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat ca inundatiile si furtunile au produs si pierderi de vieti omenesti: o persoana a fost luata de viitura si o alta a fost lovita de trasnet.

Totodata, 6 judete, 4 drumuri judetene si 600 de hectare de teren au fost afectate de inundatii.

Romania, amenintata de inundatii

Deocamdata Dunarea nu ridica probleme majore, insa se asteapta o crestere a cotelor pana la nivelul de alerta. Apele Dunarii vor atinge in data de 10 iunie nivelul maxim la Budapesta, in timp ce in Romania maximul va fi atins in perioada 14-15 iunie si va fi de circa 10.500 de mc/h.

In jurul datei de 15 iunie, Dunarea va fi aproape de cotele record atinse in 2002, cand a provocat inundatii catastrofale. Debitul Dunarii este in crestere la intrarea in tara si ar putea depasi cotele de aparare saptamana viitoare, ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului, in Germania si Austria.

“Ca urmare a propagarii viiturii formate pe cursul superior al fluviului Dunarea (pe teritoriul Germaniei si Austriei), in perioada urmatoare se vor inregistra cresteri ale debitului si pe sectorul romanesc, cu posibilitatea depasirii cotelor de aparare”, informeaza Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.

Foto: Realitatea TV