Programe guvernamentale de finanțare pentru energie verde

In prezent, atat numeroase persoane fizice cat si multe firme si companii, acceseaza diverse fonduri guvernamentale prin care o obtina sumele de bani necesare achizitiei si instalarii de sisteme fotovoltaice care sa le asigure energia electrica necesara bunei desfasurari a activitatilor zilnice. De la un an la altul, aceste sisteme au deveni din ce in ce mai eficiente iar cantitate de energie produsa de un sistem casnic ajunge sa fie suficienta astfel incat sa nu se mai apeleze si la energia din reteaua nationala.

Cele mai cunoscute programe de finantare sunt fara indoiala Casa Verde si Electric Up. In timp ce primul este destinat mai ales persoanelor fizice, Electric Up a fost creat pentru a sprijini IMM-urile in a obtine sumele de bani necesara instarii unui sistem fotovoltaic.

Casa Verde este un program guvernamental care a fost lansat in Romania in anul 2013. Acesta a fost creat pentru a sprijini dezvoltarea de proiecte de eficienta energetica si pentru a promova utilizarea surselor de energie regenerabila in cladirile rezidentiale si non-rezidentiale din tara. Programul ofera finantare pentru realizarea de lucrari de imbunatatire a eficientei energetice si pentru instalarea de sisteme de productie de energie regenerabila, precum si pentru servicii de consultanta in domeniul eficientei energetice.

Obiectivul principal al programului Casa Verde este de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la imbunatatirea calitatii aerului prin incurajarea utilizarii surselor de energie regenerabila si prin imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor. Programul ofera finantare pentru realizarea de lucrari care vizeaza imbunatatirea izolatiei termice, inlocuirea sistemelor de incalzire obosite cu sisteme mai eficiente din punct de vedere energetic, instalarea de sisteme de producere a energiei termice prin utilizarea surselor regenerabile de energie, precum si pentru servicii de consultanta in domeniul eficientei energetice.

Programul Casa Verde este destinat atat proprietarilor de cladiri rezidentiale cat si non-rezidentiale, iar beneficiarii pot accesa finantare pentru realizarea de lucrari de imbunatatire a eficientei energetice a cladirilor lor prin intermediul unor scheme de finantare specifice. Programul este administrat de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor din Romania si este finantat din fonduri europene dar si nationale.

De la un an la altul, din ce in ce mai multe persoane au ales sa-si instaleze in propriile locuinte si proprietati sisteme fotovoltaice, multe devenind in acest sens independente din punct de vedere energetic. Cele mai des intalnite sunt sistemele fotovoltaice on-grid, care presupun legarea sistemului la reteaua nationala de energie astfel incat surplusul produs de sistem sa poata fi furnizat in aceasta iar ulterior, utilizat atunci cand sistemul fotovoltaic nu mai produce suficient curent sau se pot primi in schimb sume de bani pentru o anumita cantitate furnizata.

Alternativ, programul Electric Up a fost lansat in anul 2020 ca o continuare a programului Casa Verde, care a functionat in Romania intre anii 2013 si 2019. Electric Up a fost creat pentru a sprijini dezvoltarea de proiecte de eficienta energetica si pentru a promova utilizarea surselor de energie regenerabila in cladirile rezidentiale din tara. Programul ofera finantare pentru realizarea de lucrari de imbunatatire a eficientei energetice si pentru instalarea de sisteme de productie de energie regenerabila, precum si pentru servicii de consultanta in domeniul eficientei energetice.

Unul dintre principalele obiective ale programului Electric Up este de a sprijini proprietarii de cladiri rezidentiale sa isi imbunatateasca eficienta energetica a cladirilor prin realizarea de lucrari de izolare termica, inlocuirea sistemelor de incalzire vechi, clasice, cu sisteme mai eficiente din punct de vedere energetic si instalarea de sisteme de producere a energiei termice prin utilizarea surselor regenerabile de energie. De asemenea, programul ofera finantare si pentru servicii de consultanta in domeniul eficientei energetice, pentru a ajuta beneficiarii sa inteleaga mai bine optiunile disponibile si sa ia cele mai bune decizii in ceea ce priveste imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor lor.

Programul Electric Up este administrat de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor din Romania si este finantat din fonduri europene si nationale. Pentru a putea accesa finantare prin intermediul programului, proprietarii de cladiri rezidentiale trebuie sa indeplineasca anumite criterii si sa respecte regulile impuse de program. Daca sunteti interesat de programul Electric Up si doriti sa aflati mai multe informatii despre cum sa accesati finantare prin intermediul acestuia, puteti accesa site-ul oficial al ministerului, la sectiunea speciala dedicata acestuia. Se poate afla de aici tot ceea ce este nevoie legat de programul electric up pentru imm-uri.

Alegand firma MGM Energo, compusa din profesionisti in domeniul energetic, ce actioneaza si la noi in tara deja de peste 10 ani, puteti obtine rapid si fara batai de cap finantarile necesare. De asemenea, ei se ocupa si de proiectarea, instalarea dar si mentenanta sistemelor fotovoltaice, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice. Dispun de toate acreditarile necesare astfel incat, aveti siguranta ca lucrati cu o firma specializata, profesionista.

Energia solara este o sursa de energie regenerabila care se bazeaza pe captarea si transformarea radiatiilor solare in energie electrica sau termica prin intermediul panourilor solare. Panourile solare sunt dispozitive care transforma radiatiile solare in energie electrica prin intermediul unui proces numit fotovoltaic. Aceasta se face prin conversia energiei electromagnetice emise de catre soare in energie electrica prin intermediul unor celule fotovoltaice din panourile solare. Vorbim asadar despre o sursa permanenta de energie regenerabila, disponibila oriunde pe glob si care in ziua de azi poate fi captata si transformata mult mai usor, mai eficient si mai sigur, atat in energie electrica cat si in scopuri precum incalzirea apei si nu numai.