Programul Kogalniceanu: Noi facilitati pentru companiile mici si mijlocii

programul-kogalniceanu

Programul Kogalniceanu, prin care IMM-urile pot lua credite de pana la 90.000 de euro cu dobanda subventionata, vine cu noi facilitati, in urma unor modificari legate de garantiile acordate.

Astfel, IMM-urile pot accesa credite de pana la 400.000 de lei (circa 90.900 de euro) pentru un an de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru inca un an. Alte facilitati vizeaza subventionarea totala a dobanzii sau garantarea creditului de stat.

Potrivit unui ordin de ministru, se reglementeaza si partea de contracte facand referire la contractul de garantare incheiat cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), a contractului de fideiusiune si a contractului de garantie reala mobiliara.

Valoarea maxima a garantiei acordate de stat: Poate fi de maximum 80%, dar nu mai mult de 320.000 lei din valoarea creditului. Dobanzile, comisioanele si orice alte costuri generate de participarea la program nu sunt incluse in valoarea garantiei. Garantia in numele si in contul statului se acorda numai in situatia in care beneficiarul programului nu dispune de garantii suficiente pentru accesarea liniei de credit.

Plafonul garantiilor ce pot fi acordate in anul 2013 este de 300 milioane lei. In cadrul Programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM-uri, independent de subventia de dobanda, se pot acorda garantii pana la data de 31 decembrie 2013, a caror valabilitate nu poate depasi data de 2 octombrie 2014. Garantia in numele si in contul statului se acorda numai in situatia in care beneficiarul nu dispune de garantii suficiente pentru accesarea liniei de credit.

Beneficiarii programului datoreaza o prima de garantare formata din comisionul de risc cuvenit Ministerului Finantelor Publice (1,6% din valoarea garantiei) si din comisionul de administrare, pentru fiecare perioada de valabilitate a garantiei.