Programul politic al Grupului PPE din Parlamentul European in privinta problemei migratiei (III)

Orice abordare a problemei migratiei trebuie sa fie una holistica. Sunt mai multe aspecte ce trebuie sa fie luate in considerare pentru a avea o strategie cuprinzatoare, iar elementul central trebuie sa fie principiul solidaritatii. In 2014, mai mult de 276.000 de migranti ilegali au intrat in UE, acest numar prezentand o crestere de 155% fata de anul anterior. 3.200 de oameni si-au pierdut viata in incercarea de a traversa Marea Mediterana doar anul trecut si peste 1.500 in prima parte a acestui an.
 
Numarul solicitantilor de azil in cele 28 de tari europene a fost de aproape 650.000 in 2014 – o crestere de 40% fata de 2013. Numarul solicitantilor de azil din Siria a crescut la 124.000 in 2014. Acestei situatii i se adauga presiunea venind din est, dinspre Ucraina, ce nu poate ignorata.
 
Cinci State Membre (Suedia, Germania, Franta, Italia si Ungaria) gazduiesc si proceseaza cererile a 70% dintre solicitantii de azil, iar timp ce Statele Membre aflate la granita externa a UE (Italia, Malta, Grecia si Bulgaria) sunt confruntate cu o presiune disproportionata din partea solicitantilor de azil si migrantilor.
 
In 2013, numarul deciziilor de returnare emise de catre Statele Membre ale UE a fost de 425.875, in timp ce numarul de persoane efectiv returnate in tarile de origine a fost de 166.975 – mai putin de 40%.
 
CITESTE SI: Programul politic al Grupului PPE din Parlamentul European in privinta problemei migratiei (I)
 
Toleranță zero pentru traficanții de persoane, contrabandiștii și cei care îi ajută; promovarea controalelor la frontierele externe
 
Traficul de ființe umane este o formă modernă de sclavie, iar rețelele criminale transnaționale trebuie să fie urmărite și eradicate acolo unde acționează; Statele Membre și agențiile din domeniu trebuie să aplice o strategie de toleranță zero.
 
Migrația nu poate fi o afacere profitabilă pentru traficanți și contrabandiști, care folosesc noi rute către UE și folosesc noi metode (nave fantomă) pentru a transporta migranții. UE și Statele Membre trebuie să blocheze și să prevină ca organizațiile criminale și teroriste să își folosească profiturile pentru a-și consolida activitățile și structurile.
 
Grupul PPE solicită o operațiune navală UE-ONU pe coasta Libiei pentru a opri traficul de ființe umane, a dezmembra rețelele de contrabandiști și a captura și distruge navele folosite de contrabandiști.
 
Europol, Frontex și EUROSUR, ca agenții care stau la baza acțiunii europene privind migrația, trebuie să primească din partea tuturor Statelor Membre resurse adecvate (personal și echipament) pentru a-și îndeplini sarcinile, precum și mijloacele legale pentru schimbul de informații.
 
Traficul și fraudele cu cărți de identitate și documente trebuie identificat și combătute în mod eficient.
 
CITESTE SI: Programul politic al Grupului PPE din Parlamentul European in privinta problemei migratiei (II)
 
Capacitatea Statelor Membre și a EUROPOL de a coopera cu autoritățile de aplicare a legii din țările terțe trebuie îmbunătățite, inclusiv prin operațiuni comune de dezmembrare a rețelelor de traficanți și a criminalității organizate.
 
Competențele pentru controalele la frontierele externe trebuie consolidate: atunci când Frontex este responsabil pentru o operațiune, comanda ar trebui să fie la Frontex și nu la Statul Membru solicitant.
 
Cooperarea cu Turcia, Mali și Niger (operațiunile PESC în curs) trebuie să fie consolidată și să joace un rol prioritar în lupta împotriva migrației ilegale, a crimei organizate și a traficului de ființe umane.
 
O atenție deosebită ar trebui acordată minorilor neînsoțiți care sunt victime ale traficului de ființe umane.
 
Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, PPE, membra a Comisiei de Afaceri Externe AFET a Parlamentului European, a declarat: „Frontex este cea de a doua institutie implicata la nivelul UE in lupta impotriva terorismului. Ea are neaparata nevoie de resurse adecvate in asigurarea controlului frontierelor externe. În acest nou context, serviciile de informații trebuie să-și îmbunătățească și să-și intensifice colaborarea atât în interiorul UE, cât și cu partenerii lor din țările aliate și partenere, în special cu SUA, care este partenerul nostru strategic. De asemenea, acestea trebuie să colaboreze cu Europol și Interpol.”