Programul politic al Grupului PPE din Parlamentul European in privinta problemei migratiei (V)

Orice abordare a problemei migratiei trebuie sa fie una holistica. Sunt mai multe aspecte ce trebuie sa fie luate in considerare pentru a avea o strategie cuprinzatoare, iar elementul central trebuie sa fie principiul solidaritatii. In 2014, mai mult de 276.000 de migranti ilegali au intrat in UE, acest numar prezentand o crestere de 155% fata de anul anterior. 3.200 de oameni si-au pierdut viata in incercarea de a traversa Marea Mediterana doar anul trecut si peste 1.500 in prima parte a acestui an.
 
Numarul solicitantilor de azil in cele 28 de tari europene a fost de aproape 650.000 in 2014 – o crestere de 40% fata de 2013. Numarul solicitantilor de azil din Siria a crescut la 124.000 in 2014. Acestei situatii i se adauga presiunea venind din est, dinspre Ucraina, ce nu poate ignorata.
 
Cinci State Membre (Suedia, Germania, Franta, Italia si Ungaria) gazduiesc si proceseaza cererile a 70% dintre solicitantii de azil, iar timp ce Statele Membre aflate la granita externa a UE (Italia, Malta, Grecia si Bulgaria) sunt confruntate cu o presiune disproportionata din partea solicitantilor de azil si migrantilor.
 
In 2013, numarul deciziilor de returnare emise de catre Statele Membre ale UE a fost de 425.875, in timp ce numarul de persoane efectiv returnate in tarile de origine a fost de 166.975 – mai putin de 40%.
 
Refacerea strategiei de cooperare cu țările terțe
 
Relațiile externe, politica de dezvoltare și ajutorul umanitar trebuie să fie interconectate și coordonate cu politicile interne și cu securitatea internă pentru a avea succes.
 
Trebuie evaluată eficiența instrumentelor actuale (parteneriatele pentru mobilitate, acordurile de returnare și readmisie și rețelele de cooperare regională).
 
Asistența umanitară și sistemele de sprijin trebuie îmbunătățite pentru a ușura povara țărilor care se învecinează cu zonele de război (de exemplu, Iordania, Tunisia și Liban în cazul conflictului din Siria). Programele de relocare trebuie consolidate.
 
Trebuie să ajutăm dezvoltarea unor state stabile care să asigure condiții de viață care să permită oamenilor să rămână în țările lor de origine.
 
Trebuie abordată provocarea uriașă pusă de milioanele de refugiați din Orientul Mijlociu și de pe continentul african, în special din zona sub-sahariană. UE trebuie să creeze mai multe programe care să sporească relocarea regională și să sprijine rețelele de dezvoltare regională și de cooperare. Subliniem importanța operațiunilor PESC existente în Mali și Niger în acest scop.
 
Aspectele privind securitatea și combaterea terorismului din diplomația “Justiție și afaceri interne” ar trebui să fie încurajate și integrate, având în vedere impactul evoluției Daesh asupra afluxului masiv de migranți și / sau solicitanți de azil.
 
Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, PPE, membra a Comisiei de Afaceri Externe AFET a Parlamentului European, a declarat: „In primul rand avem nevoie de pace în Siria și Irak. Dar, pentru a avea pace, avem nevoie de stabilitate la nivel regional. Fără stabilitate la nivel regional nu putem avea pace. Pentru a avea stabilitate, avem nevoie de dezvoltare economică și educație. Acestea sunt cele două domenii de priorități pentru care UE trebuie să investească. Pentru tari precum Iordania și Liban, cât și pentru multe alte țări din regiune, cu sau fără refugiați, sunt necesare locuri de muncă. Fără o creștere credibilă a pieței muncii, oamenii își pierd speranța și se îndreaptă spre alte căi. Aceste căi duc la radicalism și terorism care aduce nesiguranță nu numai în Orientul Mijlociu, ci la nivel global. Pentru moment, este adevarat, ajutorul umanitar este obligatoriu. Dar el nu reprezinta o soluție pe termen lung, ci doar una de supraviețuire. Dacă vrem să mergem mai departe, sunt necesare investiții în regiunea MENA. De asemenea, UE trebuie să ofere sprijin guvernelor acestei regiuni.”