Klaus Iohannis a facut un lucru fara precedent, care ar trebui sa devina pe viitor regula electorala – DW

Programul electoral al lui Klaus Iohannis exprima un spirit popular si crestin-democrat care nu a fost niciodata formulat pana acum in politica romaneasca, scrie Deutsche Welle intr-un material semnat de Horatiu Pepine. Candidatul ACL Klaus Iohannis a facut un lucru fara precedent, care ar trebui, poate, sa devina pe viitor o regula electorala: a prezentat un program politic, cuprinzand, in varianta sa scrisa, 60 de pagini in care enunta pe larg principalele obiective politice.

Dupa 1990 partidele deprinsesera la un moment dat obiceiul de a publica inainte de alegerile parlamentare un program larg impartit pe capitole, dar candidatii la presedintie nu au expus niciodata un asemenea program, continua autorul articolului.

Exceptie a facut totusi Emil Constantinescu, care a propus la randul sau contractul celor 100 de zile, un program al reformelor urgente si indispensabile, menite sa provoace schimbari ireversibile, dar chiar numele sau arata ca nu era vorba de un program pe termen lung. Klaus Iohannis propune insa un proiect politic care bate mult dincolo de limitele mandatului la care aspira. Este un inceput bun, caci daca a lipsit ceva Romaniei, e vorba chiar de incapacitatea de a proiecta pe termen lung si, totodata, de inconsecventa. Politica romaneasca chiar si atunci cand a produs schimbari in bine a fost o succesiune de improvizatii. Sloganul sau preferat, cel care aspira sa devina marca sa personala este “Romania lucrului bine facut”.

Citeste si: ALEGERI PREZIDENTIALE: CAMPANIA ELECTORALA INCEPE VINERI. CE REGULI TREBUIE SA RESPECTE CANDIDATII LA PRESEDINTIE

Horatiu Pepine aminteste ca improvizatia permanenta, lipsa de continuitate, nerabdarea si inconsecventa au impiedicat politica romaneasca sa construiasca ceva temeinic. Reparatia precara si mereu reluata a drumurilor este doar aspectul cel mai reprezentativ, figura emblematica a stilului in care se face administratia in Romania. Toata lumea isi da seama ca e mare nevoie in aceasta tara de o harnicie tenace si bine directionata.

In opinia autorului materialului publicat de DW, programul politic al Lui Klaus Iohannis nu poate fi rezumat pentru ca fiecare problema pretinde o tratare distincta. De aceea e de preferat sa discutam anumite aspecte ale acestui proiect politic pe rand si mai in amanuntime. Anumite parti din program ies insa in evidenta din prima clipa tocmai pentru ca ilustreaza foarte bine inclinatia sa de a vedea lucrurile in mare si pe lungi perioade de timp. Capitolul 10, bunaoara, este dedicat demografiei. Este pentru prima data cand un candidat in alegerile romanesti dedica un capitol distinct acestei probleme pe care au abordat-o si altii, dar numai ocazional. inainte de 2008-2009, nu se vorbea de acest aspect care nu parea la fel de dramatic ca astazi, dar dupa ce a inceput sa se faca bilantul marii migratii si al scaderii continue a natalitatii, problema demografica a devenit evidenta.

Klaus Iohannis are dreptate sa considere ca este de datoria viitorului presedinte sa abordeze aceasta problema si ca ar fi de dorit sa initieze de pe acum acele politici capabile sa produca efecte inclusiv pentru generatiile viitoare.

Citeste si: Cate televiziuni si radiouri vor reflecta campania electorala 

Diagnosticul a mai fost pus in diferite rapoarte privind situatia sociala si economica a Romaniei, dar nu a fost niciodata luat in serios. Candidatul ACL nu ezita insa sa-l expuna in toata gravitatea lui: “Declinul populatiei va insemna scaderea abrupta a fortei de munca si va avea consecinte economice majore. Cresterea productivitatii si volumului investitiilor de capital vor fi insuficiente, chiar si in cele mai optimiste scenarii, pentru a suplini reducerea numarului de consumatori si a fortei de munca. Ne vom confrunta cu un PIB in scadere, in ciuda oricaror masuri economice luate si cu o presiune uriasa asupra functiei sociale a statului, in special asupra sistemelor de asigurari sociale. Nici modificarile din sistemul de pensii nu vor fi suficiente singure pentru a raspunde acestei realitati.”

Klaus Iohannis propune modelul francez care este cat se poate de relevant caci Franta este singura tara occidentala care, pusa in fata riscului demografic, a reusit sa inverseze tendinta. Franta a adoptat in esenta un sistem de subventii bine directionat catre familiile cu copii si a investit cu predilectie in servicii dedicate cum ar fi crese, gradinite, etc.

Este de semnalat mai ales aprecierea pe care Klaus Iohannis o face, implicit, politicii administratiei Basescu-Boc:

“Pentru orizontul anilor 2015-2020, voi propune spre dezbatere mai multe directii de actiune. Prima dintre ele vizeaza iesirea din mentalitatea de austeritate atunci cand vine vorba de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului si adoptarea unor masuri in acest sens care sa nu descurajeze natalitatea”.

Programul contine mai multe idei care privesc modalitati de a subventiona intr-un fel sau altul familiile cu copii si depasirea modelului in care copilul este privit, in mod izolat, ca subiect al politicii de asistenta sociala. in centrul politicilor, sustine Iohannis, ar trebui asezata familia.

Subiectul este important nu doar prin el insusi nu doar ca excelenta ilustrare a ceea ce inseamna viziune pe termen lung, dar si pentru ca se constituie ca model pentru programul unui autentic partid popular. Acest proiect va trebui preluat de alianta PNL-PDL si promovat pe mai departe in perspectiva alegerilor din 2016, incheie Horatiu Pepine materialul publicat pe site-ul DW.