Programul PRIMA CASA va functiona fara oprire, anunta Ministerul Finantelor

Pornit in urma cu patru ani cu garantia a statului, programul ipotecar Prima Casa a capatat o asemenea popularitate incat autoritatile anunta ca il vor sprijini atata timp cat va avea cerere.

Programul Prima Casa, care a debutat in iulie 2009, s-a dovedit rapid un succes, garantiile epuizandu-se destul de repede, gratie avansului minim de doar 5% si costurilor plafonate la un nivel scazut. Apoi, din 2010 incoace, cam de fiecare data cand se apropia sfarsitul de an, clientii si vanzatorii intrau in panica din cauza ca se termina plafonul si nu mai apuca sa cumpere pe credit, respectiv sa vanda. Nici anul 2013 nu a scapat de teama epuizarii garantiilor, adica de spectrul inchiderii programului.

Pana spre sfarsitul lunii iunie, prin Prima Casa au fost acordate circa 14.000 credite in 2013, cu o valoare medie de sub 39.000 euro. Ritmul de acordare a crescut in ultima vreme, intrucat in piata s-au inmultit zvonurile ca programul se va opri in acest an, iar sumele se vor epuiza mai devreme de finele anului.

Chiar presedintele FNGCIMM, Aurel Saramet, estimeaza ca, daca ritmul actual se mentine, plafonul s-ar putea epuiza prin septembrie sau la jumatatea lunii octombrie. Potrivit datelor FNGCIMM, plafonul care mai e disponibil in acest moment ar ajunge pentru acordarea unor credite de 275 milioane euro.

Reprezentantii Ministerului Finantelor spun insa ca urmaresc indeaproape executia programului si au in vedere suplimentarea plafonului astfel incat acesta sa nu se intrerupa, in conditiile in care BRD declara ca impreuna cu dosarele aflate in prezent in analiza au ajuns sa acopere intregul plafon de garantii de 21 milioane euro.

Statul vegheaza la continuitate

„Urmarim atent evolutia programului Prima Casa si avem grija ca el sa nu se opreasca. La sfarsitul lui 2012, am estimat pentru 2013 un plafon de garantii la Prima Casa relativ similar celui din 2012, dar vedem ca el se consuma mai repede si vom avea grija sa il suplimentam la timp pentru a nu se intrerupe“, a declarat Enache Jiru, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor.

De la inceputul programului si pana in prezent, prin Prima Casa s-au acordat circa 94.000 de credite, in valoare totala de 3,685 miliarde euro, valoarea medie a creditului fiind de aproape 39.000 euro. In ciuda crizei, Prima Casa a fost singurul produs de creditare de retail care a inregistrat crestere, dupa cum remarca si Claudiu Cercel, director general adjunct BRD.

Practic, programul a devenit atat de popular, incat a determinat unii dezvoltatori sa-si adapteze oferta la el. „Prima Casa a fost si este un program care a facilitat achizitia unei locuinte pentru un numar foarte ridicat de persoane. A avut un rol in stabilirea unui barem pe piata rezidentiala si a creat un nou segment pe piata finantarilor. A creat, de asemenea, noi standarde de pret pe segmentul nou, standarde la care dezvoltatorii au incercat sa se adapteze, construind locuinte care sa se preteze la o achizitie prin Prima Casa“, spune Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Potrivit statisticilor bancilor, Prima Casa are o pondere de peste 85% in totalul creditarii ipotecare de retail, dar consultantii imobiliari spun ca ponderea este egala intre creditele Prima Casa si cele ipotecare clasice. „Estimam ca achizitiile prin Prima Casa detin circa o treime in totalul tranzactiilor cu locuinte, celelalte tipuri de finantari detinand circa o treime, iar achizitiile cash (upgrade-uri de cele mai multe ori) detinand tot o treime“, spune Ilie.

Piata imobiliara, dependenta

Daca din partea clientilor si vanzatorilor vedem in continuare un interes ridicat pentru Prima Casa, bancile manifesta de asemenea interes pentru continuarea programului. „Credem in continuare in acest program si consideram ca merita continuat. E un produs care misca piata imobiliara, iar cifrele o arata si ar fi o pierdere inchiderea lui. Avansul scazut este succesul programului“, spune Adrian Jantea, director comercial persoane fizice BRD.

Cu cat ar scadea cererea pe piata imobiliara daca s-ar inchide Prima Casa? „Daca jumatate dintre cei care ar fi achizitionat o locuinta prin Prima Casa nu ar mai fi eligibili pentru un alt tip de finantare, rezulta ca aproximativ 15% din totalul potentialilor cumparatori nu vor mai putea achizitiona o locuinta“, estimeaza Valentin Ilie. Dat fiind interesul crescut pentru Prima Casa din partea tuturor actorilor implicati, dar si gradul insignifiant de neperformanta (0,1%), cel mai important mesaj al autoritatilor este ca programul va avea sustinerea statului in toti anii urmatori, atata timp cat va avea cerere. „Atata timp cat programul Prima Casa are cerere, el stimuleaza economia si trebuie sa aiba sprijin, sa functioneze neintrerupt.

Programul ar trebui sa se incheie natural, prin scaderea cererii, nu prin oprirea sustinerii statului. Avem garantii suficiente si avem grija ca programul sa functioneze fara oprire“, declara Enache Jiru. Reprezentantii Finantelor estimeaza ca intr-o luna, o luna si jumatate, plafonul de garantii se va epuiza la cel putin una din banci, astfel ca plafonul s-ar putea suplimenta cu 150-200 de milioane de euro, ceea ce ar ajunge pentru credite de 300-400 de milioane de euro, acoperind sfarsitul de an si inceputul lui 2014.

Statistici Prima Casa

– Total credite acordate – 94.000, in valoare cumulata de 3,69 mld. euro
– Avansul mediu in 2013 a fost de 13%, iar per ansamblu, de 14%
– Destinatia creditelor: 50% imobile cu 2 camere, circa 25% cu 3 camere si aproximativ 15% cu o camera
– Rata de default este extrem de scazuta – 0,12% (117 credite)
– Ponderea creditelor in lei in 2013 a urcat la 7% fata de 2% in 2009-2012
– Cele mai active banci din program sunt BCR cu 1,2 mld. euro credite, BRD cu 1,1 mld., Raiffeisen si Alpha cu peste 300 mil. euro

Sursa: Capital