Programul PRIMA MASINA incepe saptamana viitoare

Programul „PRIMA MASINA” va fi aplicat incepand de saptamana viitoare. Zece institutii bancare, printre care BCR, BRD si ING vor oferi credite garantate de stat tinerilor pana in 35 de ani care doresc sa-si cumpere prima masina.

Tinerii care doresc sa-si cumpere primul lor automobil pot obtine un imprumut de maxim 11.000, insa chiar daca platesc un avans mai mare, nu pot cumpara masini noi mai scumpe de 13.000 de euro. Avansul cerut este de numai 5%, practic de patru ori mai mic decat standardul, iar rata lunara ajunge sa fie cu cel putin 10% mai mica decat in cazul unui credit obisnuit.

Te-ar putea interesa si: PLAFONUL GARANTIILOR la PRIMA MASINA, APROBAT de Guvern

Pentru programul „PRIMA MASINA”, Guvernul a stabilit in 2015 un plafon de 350 de milioane de lei cu care ar putea fi garantate peste 14.000 de credite.

Prin programul Prima Masina vor putea fi cumparate masini noi, nu second hand, cu preturi de pana la 13.000 de euro. Cele care depasesc acest nivel nu pot fi achizitionate prin acest program. 

Bancile si insitutiile financiare nebancare (IFN) care nu au aplicat pentru programul Prima masina pana la sfarsitul anului trecut, pot trimite pana la 2 martie cererile de inscriere catre Ministerul Finantelor Publice si Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), impreuna cu informatii privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor acordate prin acest program si valoarea estimata a garantiilor care urmeaza a fi acordate.

Citeste si: PLAFONUL GARANTIILOR alocat in acest an pentru programul PRIMA MASINA, MAJORAT de Guvern

In prezent, in legislatie nu este prevazuta posibilitatea ca si alti finantatori sa se inscrie in programul guvernamental.

Persoanele care vor achizitiona un autovehicul prin programul “Prima masina” vor beneficia de o perioada de creditare de maximum cinci ani, la un cost al masinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, si cu o dobanda subventionata in proportie de 50 la suta.

De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu varsta de minimum 18 ani, care obtin venituri si care indeplinesc si celelalte criterii de eligibilitate, printre care sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere, ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proforma emise de vanzator sa ateste ca autoturismul achizitionat prin program este nou, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz.