Proiect de lege “PRIMUL LOC DE MUNCA”: Ce BENEFICII au ANGAJATORII si ANGAJATII

​Mai multi parlamentari PSD si UNPR au depus un proiect de lege intitulat ”PRIMUL LOC DE MUNCA”, adresat tinerilor cu varste intre 16 si 29 de ani, care isi propune sa reduca rata somajul in randul tinerilor si sa stimuleze forta de munca.

Potrivit proiectului de lege, finantarea se va face din doua surse: bugetul asigurarilor pentru somaj, prin subventionare de la bugetul de stat, si fonduri europene.  

“Stimularea angajatorilor pentru crearae de locuri de munca se realizeaza prin subventionarea locurilor de munca, acordarea de credite in conditii avantajoase in vederea crearii de noi locuri de munca si acordarea unor facilitati”, precizeaza initatorii in expunerea de motive. 

Potrivit fisei financiare atasate de initatori la expunerea de motive, valoarea totala a subventiilor, calculata pentru 15.000 de beneficiari, la salariul minim de 1050 lei pentru o perioada de 18 luni, se ridica la 350 milioane lei. 

Ce prevede proiectul, la capitolul “stimularea angajatorilor”:

“(1) Angajatorii care incadreaza in munca, cu norma intreaga, pe durata nedeterminata, tineri, cu varsta cuprinsa intre 16-29 de ani, primesc lunar, pentru fiecare tanar incadrat pe promul loc de munca, o suma egala cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si sunt scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni. 

(2) Sumele prevazute la alin. (1) se acorda, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, angajatorilor care nu inregistreaza debite provenind din neplata contributiilor sociale, prin plata acestei sume, in termen de 90 de zile de la data aprobarii cererii, pe abza de conventii incheiate intre angajatori si agentiile judetene pentur ocuparea fortei de munca sau a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii pentru ocuparea fortei de munca, in a caror raza teritoriala isi au sediul. 

(3) Angajatorii care incadreaza tineri in conditiile alin (1) sunt obligati sa mentina raporturile de munca ale acestora cel putin 36 de luni de la data incheierii lor. 

(4) Masurile prevazute alin. (1) nu se acorda angajatorilor pe perioadele in care raporturile de munca sunt suspendate. 

(5) Masurile prevazute alin. (1) se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de tanarul angajat.”

Mai mult, angajatorii care inceteaza raporturile de munca ale tinerilor inainte de perioada de trei ani prevazuta trebuie sa restitutie, in totalitate, agentiilor pentru ocuparea fortei de munca sumele incasate pentru fiecare tanar pentru care a incetat raportul de munca, plus dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei in vigoare la data incetarii raporturilor de munca, daca incetarea acestora a fost la initativa angajatorului. 

Procedura prin care se va pune in aplicare aceasta lege se aproba prin hotarare de guvern. 

Daca este aprobata, legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2016, scrie in textul proiectului de lege. 

Proiectul a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic si Social si de la Consiliul Legislativ si a fost trimis pentru aviz la comisiile de specialitate din Senat, prima camera sesizata. Camera Deputatilor este camera decizionala. 

Sursa foto www.b1.ro